INTERCEPTĂRI în dosarul care şeful Anticorupţie Prahova a fost arestat. Referatul DNA

Șeful Serviciului Județean Anticorupție (SJA) Prahova, Constantin Ispas, controla o firmă din domeniul agricol, deși prin lege îi era interzis să desfășoare activități economice, potrivit referatului prin care DNA a solicitat arestarea preventivă a polițistului.
Ionela Marcu
19 aug. 2015, 07:30
INTERCEPTĂRI în dosarul care şeful Anticorupţie Prahova a fost arestat. Referatul DNA

Constantin Ispas, șeful Serviciului Județean Anticorupție (SJA) Prahova, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile într-un dosar de corupție, după ce Tribunalul Prahova a admis propunerea procurorilor DNA.

În cazul ofițerului de poliție judiciară Emanuel Saghel, care este șef serviciu în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești, instanța a dispus ca acesta să fie plasat sub control judiciar.

Potrivit referatului DNA, Constantin Ispas controla o firmă din domeniul agricol, deși prin lege îi era interzis să desfășoare activități economice.

„Ofițerul Ispas Constantin, având gradul de comisar-șef de poliție și funcția de șef al Serviciului Județean Anticorupție Prahova, administrează în fapt și coordonează activitățile derulate de către SC Iahim Logistik SRL, acționar unic și administrator al societății fiind fiul său, Ispas Mihai Constantin. (…) Activitățile economice derulate personal de către Ispas Constantin, prin intermediul firmei (…) ce aparține fiului său, student anul IV la o facultate din Brașov, contravin statutului său, fiind încălcate prevederile art. 45 alin. 1, lit. g din Legea nr. 360, privind Statutul Polițistului”, se arată în referat, scrie Agerpres..

Faptul că Ispas era adevăratul administrator al afacerilor familiei reiese, potrivit procurorilor anticorupție, din mai multe convorbiri telefonice interceptate de anchetatori.

„Acest fapt rezultă în mod explicit din discuția purtată în data de 12.12.2014, (…) când Ispas Constantin (…) a fost apelat de o doamnă, persoană care îi spune acestuia ‘Am dus laptele la Ploiești’ și din cea avută în data de 15.12.2014, când Ispas Constantin a fost apelat de o doamnă (…) care i se adresează celui în cauză ‘Nu veniți să vă dau banii'”, se menționează în referatul DNA.

Într-o altă conversație telefonică, din martie 2015, Constantin Ispas discută cu un bărbat despre anumite tranzacții economice:

Bărbat: Să trăiți! Puteți să treceți pe la mine?
Ispas: Alo? Alo?
Bărbat: Alo, da.
Ispas: E târziu mâine? Că nu știu când ajung nici în seara asta, am niște probleme și…
Bărbat: Bine, haideți mâine, dar rugămintea mea… mâine, că am și eu o plată mai mare de făcut și strâng ultimul…
Ispas: Păi, îmi spuneți cât trebuie să vă dau și, dacă nu pot să vin, vi-i las undeva.
Bărbat: Da. (către altcineva — n.n.) Păi, Mari, cât are domnu’ Ispas?
Ispas: Nu v-aud.
Bărbat: 2.940.
Ispas: Îmhî! Ați scăzut și alea, diferența aia, nu?
Bărbat: Da, da, da! Păi, când veniți, vă dau exact ce, cum e.
Ispas: Că v-am zis că a ieșit diferența aia de 300.
Bărbat: Da, da, la ăla de 250 de kile care a-ți spus dumneavoastră că a ieșit mai puțin sau…
Ispas: Bine. Da.
Bărbat: Și să-mi trimiteți și avizul, cine vine cu…
Ispas: Da, da.
Bărbat: Bine, bine.
Ispas: Auziți? Alo?
Bărbat: Da. Da, da.
Ispas: Deci, dacă nu pot eu să vin să mă întâlnesc cu dumneavoastră, vi-i las în câmp. E o problemă dacă nu am acuma toți, vă dau 20 și 9 vi-i dau când iau salariul?
Bărbat: Da, nu-i nicio problemă. Hai, nu-i nicio problemă, ce să… Da, asta e, ce să facem!?
Ispas: Nu am acuma că a trebuit să cumpăr ceva și d-asta.
Bărbat: Bine, bine, bine.
Ispas: Dacă nu, mă împrumut și vi-i dau, nu-i problemă. Dacă aveți nevoie neapărat de toți.
Bărbat: Da. Vroiam să cumpăr poimâine, joi sau vineri, am vorbit să îmi aducă o mașină, d-aia.
Ispas: Îmhî! Bine, haideți că cel târziu mâine…
Bărbat: Bine, bine. Hai, vedeți ce puteți face. Bine, vă mulțumesc. Să trăiți!
Ispas: Să trăiți!”.

Potrivit procurorilor DNA, din conținutul conversațiilor telefonice rezultă faptul că Ispas a fost implicat „în activități economice privind cultivarea și comercializarea cerealelor, a plantelor leguminoase și producătoare de semințe oleaginoase, achiziționând în acest sens și o gamă variată de utilaje agricole”. De asemenea, polițistul era interesat de achiziționarea unor produse agricole și nutrețuri necesare dezvoltării activităților de creștere a bovinelor, ovinelor și caprinelor, precum și de producerea de băuturi alcoolice.

CITEŞTE ŞI Şeful DGA Prahova, arestat preventiv. Ofiţerul BCCO Emanuel Saghel, pus sub control judiciar

În referatul DNA se mai arată că ofițerul BCCO Emanuel Saghel i-a promis în 2014 lui Daniel Capră, la acel moment finanțator al echipei Petrolul Ploiești, că va acționa pentru soluționarea favorabilă a unui dosar penal în care era vizat omul de afaceri, potrivit referatului prin care DNA a solicitat arestarea preventivă a polițistului.

„În primăvara anului 2014, acționarul majoritar și președinte al consiliului de administrație al S.C. F.C. Petrolul Ploiești S.A., Capră Daniel, după întocmirea actului de control fiscal de către Direcția Antifraudă Fiscală Alexandria, la clubul sportiv pe care îl administra, a fost contactat de către ofițerul de poliție Saghel Emanuel, în mediu public, respectiv în locația mai multor restaurante de pe raza municipiului Ploiești, dar și în incinta clubului sportiv, unde acesta l-a anunțat despre faptul că are cunoștință despre controlul organelor fiscale. Acesta l-a asigurat că actul de control fiscal va fi urmat de un dosar penal, în legătură cu care se va implica personal, atât pentru a fi preluat de o unitate de parchet din Ploiești, cât și pentru a-l soluționa în mod favorabil”, se arată în referatul DNA.

Potrivit procurorilor anticorupție, în vara anului 2014 a avut loc o nouă întâlnire între cei doi, Saghel anunțându-l pe Daniel Capră că dosarul penal care îl viza a ajuns spre soluționare la Serviciul teritorial Pitești al DIICOT, respectiv la serviciul de specialitate din cadrul BCCO Ploiești, pe care chiar el îl coordona.

Conținutul discuțiilor dintre cei doi au fost confirmate atât de un martor cu identitate protejată, cât și de un oficial de rang înalt din cadrul clubului Petrolul Ploiești, conform informațiilor din referatul DNA.

În schimbul serviciilor sale, Saghel ar fi pretins și primit bilete la meciurile susținute pe teren propriu de Petrolul Ploiești.

„În afara biletelor de acces la meciurile de fotbal, Saghel Emanuel a beneficiat și de alte foloase, constând în consumații de băuturi alcoolice și alimente, servite la una din lojele stadionului, consumații (…) achitate integral de Capră Daniel în contul societății (…). Aceste consumații se ridicau la valoarea de 500 — 1.500 lei pentru fiecare meci desfășurat”, se precizează în referat.

Din declarația unui martor reiese că, ulterior, Emanuel Saghel l-a anunțat pe Daniel Capră că nu îl mai poate ajuta la soluționarea favorabilă a dosarului și l-a avertizat că este supravegheat de organele de anchetă.

„Martorul a mai declarat faptul că, în cursul lunii octombrie 2014, cu ocazia unei întâlniri avute cu Saghel Emanuel, la Restaurantul Best, din municipiul Ploiești, Capră Daniel a fost anunțat de către acesta că nu poate să-l ajute în rezolvarea favorabilă a dosarului său penal, informându-l că, telefoanele sale sunt interceptate de organele de poliție și sfătuindu-l în același timp să nu își schimbe numerele de telefon, dar să aibă grijă despre ce discută la telefon și cu cine discută, angajându-se totodată că îl va anunța din timp despre data efectuării perchezițiilor domiciliare ce vor fi solicitate în cauză”, se mai arată în referatul DNA.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Când începe postul Sfintei Marii 2024. Ce nu e bine să faci până la Adormirea Maicii Domnului
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Patriarhia Română răspunde acuzațiilor privind canonizarea unor clerici cu legături legionare
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'