„Ministerul Educației ar trebui să se preocupe de creșterea substanțială a fondului alocat pentru burse, rămas neschimbat din 2009, cu un procent de cel puțin 30%, precum și de monitorizarea constantă a modului în care universitățile din România respectă drepturile sociale ale studenților și sancționarea celor care nu le pun în aplicare, iar universitățile ar trebui să înțeleagă mult mai bine nevoile sociale ale tinerilor și să se adapteze acestora„, se arată într-un comunicat emis de ANOSR.
În plus, Alianţa consideră că în învățământul superior românesc ar trebui să fie implementate, de la nivel guvernamental, politici naționale de echitate și acces reale și sustenabile, iar acestea să fie dublate de măsuri instituționale proprii ale fiecărei universități în parte, care să urmărească direcțiile naționale și internaționale stabilite în acest sens.
„Din păcate, suntem nevoiți să sesizăm iar și iar aceleași probleme cu care se confruntă studenții proveniți din medii dezavantajate și să constatăm că de la un an la altul nu se schimbă nimic în ceea ce privește politicile concrete de echitate și acces din sistemul de învățământ. Ministerul Educației ar trebui să se preocupe mult mai mult de situația acestor studenți. Chiar i-aș invita pe reprezentanții Guvernului să se întâlnească cu un grup de studenți pentru care bursa socială este o condiție sine qua non pentru a-și continua studiile, pentru a înțelege mai clar problemele și dificultățile cu care se confruntă aceștia. De asemenea, ne dorim ca universitățile să nu mai trateze studenții ca pe niște clienți ai sistemului educațional, care trebuie să plătească pentru orice serviciu, ci, așa cum este normal, ca pe beneficiarii principali ai educației„, a declarat președinte ANOSR, Vlad Cherecheș.
Citeşte şi: ANOSR: Universităţile care şcolarizează studenţi în afara legii trebuie aspru sancţionate