Transparency International: Legalizarea „atenţiilor” este un atac la demnitatea medicului

Transparency International România se opune legalizării contribuțiilor suplimentare ale pacienților către cei care îi consultă, considerând că aceasta ar reprezenta un atac la demnitatea medicului.
Iulian Tudor
19 aug. 2015, 17:29
Transparency International: Legalizarea

Transparency International România se opune legalizării plăţilor informale în sănătate şi susţine eficientizarea sistemului sanitar ca soluţie pentru remunerarea echitabilă a muncii.

Potrivit Transparency, legalizarea plăţilor informale este eronată, întrucât afectează demnitatea umană a medicului şi prestigiul profesiei, transformând un serviciu public şi o profesie vocaţională într-o tranzacţie directă între medic şi pacientul său, chiar dacă aceasta este la iniţiativa pacientului. Totodată, legalizarea acestor plăţi ar muta pe umerii pacientului sarcina angajatorului de a-şi plăti just şi onorabil angajaţii, susţine organizaţia.

Altfel spus, în loc să fie o plată salarială care să acopere specificul muncii, investiţia în carieră şi importanţa profesiei, precum şi provocările migraţiei intracomunitare a forţei de muncă, propunerea ar muta plata în compensaţie a veniturilor pe umerii pacienţilor„, arată Transparency.

În mod real este extrem de dificil de stabilit când anume a existat o condiţionare, fie expresă fie tacită prin metode non-verbale. Acest aspect conduce la creşterea riscurilor asupra medicilor şi a personalului auxiliar de specialitate, în funcţie de interpretarea ce ar putea fi dată în oricare dintre cazuri„, precizează Transparency.

CITEŞTE ŞI Guvernul legalizează „ATENŢIILE” pentru doctori. REACŢIA medicilor: „Suntem pur şi simplu scandalizaţi”

Ca soluţie pentru remunerarea corespunzătoare a prestigiului, importanţei şi specificului muncii în sectorul sanitar, Transparency International România susţine prevenirea şi închiderea tuturor supapelor pentru fraudele din sistem, cu redistribuirea resurselor către investiţii în tehnologie şi investiţii în capitalul uman din sănătate.

Ţinând cont de estimarea la minimum 18% a fraudelor în gestiunea resurselor pentru sănătate, care au loc în unităţile sistemului public de sănătate, şi 21% practici incorecte şi prejudiciabile pe piaţa de produse farmaceutice, cu un impact bugetar estimat la 1,51 miliarde de lei, eliminarea fraudelor din sistem ar putea fi suficientă şi acoperitoare pentru a apropia media între venit şi costurile nivelului de trai în România de media europeană a acestui raport, aplicabilă la analiza salarizării din sistemul de sănătate„, arată organizaţia.

Astfel, Transparency International România solicită „un act normativ care să elimine echivocul cu privire la integritatea morală a relaţiei medic – pacient, prin plata în acord pe statele de salarizare pentru merit şi performanţe, însoţit de un plan pe termen mediu de redistribuire a resurselor din sistemul de sănătate către investiţii în capitalul uman şi asigurarea tehnologiilor necesare noilor abordări investigative şi terapeutice”.

„De asemenea solicităm ca titularii politicii publice să aplice un raport corect între urgenţă şi transparenţă, care să medieze interesele legitime ale profesiilor medicale cu cele ale beneficiarilor şi contribuabililor serviciului public de sănătate, la elaborarea acestei politici publice”, se mai spune în comunicat.

Premierul Victor Ponta i-a cerut, marţi, ministrului Justiţiei să elaboreze un proiect de lege care să elimine răspunderea penală a personalului din sistemul sanitar în cazul în care contribuţiile primite de la pacienţi nu sunt condiţionate, sunt oferite post-tratament şi sunt fiscalizate.

Spynews
Fiica lui Vladimir Drăghia și a lui Alice Cavaleru împlinește doi ani. Ce mesaj emoționat i-a transmis mămică micuței: “Suflețel frumos”
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Horoscop rune Mihai Voropchievici pentru săptămâna 9 – 15 septembrie 2024. Trei nativi au noroc cu carul, Gemenii dau lovitura
Capital.ro
Șoc istoric în Ungaria. Se vinde țara. Ce se întâmplă la granițele României
Playtech.ro
Zodiile care câștigă o gălăgie de bani în octombrie 2024. Norocul le surâde
DailyBusiness
Oferta lunii! Mașini scoase la vânzare cu prețuri pornind de la 50 de lei
Adevarul
Ce limbă vorbeau românii în Evul Mediu. Cum își spuneau în vremea lui Ștefan cel Mare și de unde vine numele lor
Spynews
Cum explică Ionel Ganea scandalul cu vecinul său. Fostul fotbalist s-a ales cu ordin de protecție emis împotriva sa
Spynews
Cum îl așteaptă Iustina Loghin pe Cornel acasă! Fosta concurentă de la Insula Iubirii îl surprinde / VIDEO
Evz.ro
Leii, favoriții toamnei pe plan financiar. Noroc la câștiguri neașteptate și pentru alte zodii
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță
Cancan.ro
Kate Middleton, operată de urgenţă. Ce I-au descoperit medicii la nivelul capului
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Se dau rechizite școlare gratuite pentru elevii defavorizați! Data la care începe depuneriea dosarelor
Capital.ro
Cutremur în România. S-a aflat ce a pus Băsescu cât a fost președinte: Și-a pus...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
Mariana spune că are o șopârlă în stomac: Medicii m-au trimis la...
substantial.ro
Tensiuni între Biserica Mitropoliei Moldovei și autoritățile de la Chișinău privind influența Patriarhiei Moscovei
MediaFlux
Tot ce trebuie să știi despre NOUA LEGE A PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...