Reprezentanții partidelor parlamentare s-au reunit joi, la Palatul Parlamentului, pentru a discuta Codul fiscal, retrimis spre reexaminare în Parlament de către președintele Klaus Iohannis. Întâlnirea are loc după ce, cu o zi în urmă, Victor Ponta a dicutat cu Iohannis la Palatul Cotroceni şi au căzut de acord asupra unei cote a TVA de 20%.
UPDATE Acord scris. Potrivit România TV, reprezentanţii partidelor au semnat un acord pentru reducerea TVA, mai puţin cei ai ALDE, partidul condus de Tăriceanu, care au susţinut reducerea TVA la 19% şi nu în două trepte. S-a decis de asemenea să fie păstrată supra-acciza pentru carburanţi până în 2017. Este eliminată în schimb taxa pe stâlp.
UPDATE Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a declarat, după discuţiile tehnice de la Parlament, pe marginea Codului Fiscal, că partidele au ajuns la un consens privind reducerea TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi la 19% din 2017. Ministrul a precizat că a fost acceptată şi propunerea PNL privind amânarea pentru un an de zile a eliminării supra-accizei pentru 2016, acest lucru urmând să inte în vigoare din 2017.
UPDATE Vicepreședintele UNPR, deputatul Eugen Nicolicea, a declarat că partidele parlamentare au decis ca TVA să fie scăzut în două etape, de la 1 ianuarie 2016 la 20%, iar de la 1 ianuarie 2017 la 19%.
„Am decis de comun acord să facem o serie de amendamente la Codul fiscal. Principalul amendament este acela că vom avea o scădere a TVA în prima treaptă la 20%, intrarea în vigoare o dată cu Codul, de la 1 ianuarie 2016 și după aceea, de la 1 ianuarie 2017 scăderea va fi la 19%„, a spus Nicolicea la Palatul Parlamentului la finalul discuției tehnice dintre reprezentanții partidelor pe tema Codului fiscal.
Senatorul UNPR Haralambie Vochiţiu a precizat, la rândul său, că s-a decis şi ca scoaterea supraaccizei la alcool şi la carburanţi să fie amânată până la 1 ianuarie 2017. Toate celelalte măsuri prevăzute în proiect s-au păstrat.
UPDATE Reprezentanţii partidelor parlamentare discută varianta ca taxa pe construcţii speciale să fie eliminată la 1 ianuarie 2016, cum era iniţial prevăzut, însă supraaciza la carburanţi să fie menţinută până în 2017, potrivit unor surse politice.
UPDATE Potrivit unor surse politice, reprezentanţii partidelor ar fi stabilit ca, din 2017, TVA să scadă la 19%.
UPDATE Reprezentanţii partidelor parlamentare au convenit, joi, la Parlament, ca TVA să fie de 20% de la 1 ianuarie 2016, susţin surse politice citate de România TV. Conform surselor citate, una dintre condiţiile puse de PNL a fost aceea că, odată cu reducerea TVA, să nu fie eliminată supra-acciza la carburanti.
Practic, la discuţiile de joi de la Parlament, sunt validate deciziile luate, cu o zi în urmă, la Palatul Cotroceni.
Premierul Victor Ponta spunea, miercuri, că preşedintele Iohannis a fost de acord cu o cotă a TVA de 20%, dar a avut alte obiecţii.
„Preşedintele a zis da, cu 20% sunt în regulă, cu celelalte chestiuni, haideţi să intre în vigoare, de exemplu cu taxa specială (taxa pe construcţii speciale – n.r.) sau cu acciza, de la o dată ulterioară. Eu nu le consider pe acelea esenţiale, ci TVA de 20% şi restul prevederilor. La fel şi guvernatorul, dar decizia aparţine Parlamentului”, a declarat premierul.
____________________________________________________________________________________
Întâlnirea tehnică dintre reprezentanții partidelor pe tema Codului fiscal a început, joi, la Palatul Parlamentului, la ora 10.00.
Din partea PSD participă ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, lipsind şefii comisiilor de buget din Parlament, cum era iniţial aşteptat.
Liberalii i-au trimis pe vicepreşedintele comisiei de Buget din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, şi pe secretarul general Marian Petrache, iar UNPR pe ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, şi pe senatorul Haralambie Vochițoiu.
UDMR este reprezentant de Iuliu Winkler, precum şi parlamentarii Erdei Doloczki Istvan şi Alexandru Vegh.
ALDE l-a trimis la întâlnire pe vicepreşedintele Cătălin Beciu.
Codul fiscal a fost trimis de președintele Klaus Iohannis la Parlament pentru reexaminare, iar acest lucru ar urma să se întâmple săptămâna viitoare într-o sesiune extraordinară a Legislativului.
Consultările sunt la nivel tehnic, liderii PNL declarând ca acestea trebuie să fie urmate şi de discuţii la nivelul liderilor partidelor politice înainte de sesiunea parlamentară extraordinară din 24 august în care se va discuta reexaminarea Codului Fiscal.
Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că este de acord cu reducerea cotei TVA la 20%, faţă de 19%, cât este prevăzută în noul Cod Fiscal, precizând că acest lucru l-a discutat şi cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu guvernatorul Mugur Isărescu.
„Cred că un Cod Fiscal cu prevederile actuale şi în care se menţine cota de TVA la 20% va trece prin Parlament şi va fi foarte bun şi este sustenabil! Cel mai bine ar fi să avem TVA 20%, cum era proiectul iniţial, pentru că împreună cu 9% la alimente rezultă o medie TVA în România undeva spre 17%”, a spus Ponta.
De altfel, Victor Ponta a avut, miercuri, o întâlnire la Palatul Cotroceni pe tema Codului Fiscal.
PNL a avut iniţiativa consultărilor pe tema Codului Fiscal şi speră ca ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, să vină cu cifre şi să arate sustenabilitatea măsurilor, iar toate partidele să agreeze o soluţie în care să se ajusteze măsurile de relaxare fiscală şi un angajament că se pune stop deciziilor de tip electoral.
Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedinte PNL, a arătat că se aşteaptă la această întâlnire ca ministrul Finanţelor să-şi prezinte poziţia, să se evalueze mai multe scenarii de impact şi să se găsească o formulă care să nu producă un deficit care să genereze instabilitate economică. El a adăugat că ministrul Finanţelor este aşteptat să prezinte cum vede impactul bugetar al măsurilor din Codul Fiscal, arătând că şi liberalii vor prezenta ce scenarii şi viziuni au.
„Avem două scenarii de lucru pe care le vom face cunoscute colegilor la discuţiile tehnice, Cătălin Predoiu va conduce aceste discuţii şi în funcţie de calcule şi de analizele pe care le-am făcut noi, o să vedem poziţia Guvernului, o să vedem dacă domnul Teodorovici şi-a schimbat, şi-a nunaţat poziţia, dacă este sau nu mai flexibil în a discuta cu noi„, a spus şi copreşedintele PNL Alina Gorghiu.
Ea a arătat că, la aceste discuţii tehnice, PNL nu refuză niciun fel de măsură, dar trebuie discutată etapizarea şi corelarea acestor măsuri.