SĂNĂTATEA TA: Dieta anticolesterol

Lipidele sau grăsimile sunt o sursă majoră de energie pentru organismul uman, însă nu e singura și, în plus, o cantitate prea mare de grăsimi în dietă este dăunătoare, a afirmat, pentru AGERPRES, nutriționistul Lygia Alexandrescu.
Iulian Tudor
20 aug. 2015, 12:48
SĂNĂTATEA TA: Dieta anticolesterol

„Colesterolul provine din două surse: cel mai mult se produce în ficat, prin transformarea diverșilor nutrienți, în special grăsimi saturate. Din moment ce toate animalele își produc propriul colesterol, cealaltă parte din colesterolul uman provine direct din consumul produselor animaliere. Acest colesterol este absorbit în intestine și se adaugă la cel produs de ficat. Este cunoscut faptul că o dietă bogată în grăsimi saturate conduce la creșterea producției de colesterol din organism. Așadar, prin reducerea cantității de grăsimi din dietă se poate menține nivelul colesterolului sanguin total în limite normale”, explică specialistul.

La rândul lor, grăsimile pot fi saturate și nesaturate.

„Cel mai simplu mod prin care le putem deosebi este aspectul lor: grăsimile saturate se solidifică sau rămân solide la temperatura camerei, iar cele nesaturate sunt lichide în aceleași condiții. Pentru a se reduce colesterolul sanguin total este necesar să se limiteze aportul grăsimilor saturate. Grăsimile saturate se găsesc în special în carne și în lactate rezultate din lapte nedegresat”, adaugă Lygia Alexandrescu.

Grăsimile nesaturate (mono-nesaturate și poli-nesaturate) se găsesc în principal în plante și conduc în mai mică măsură la creșterea colesterolului total. Există evidențe experimentale că grăsimile mononesaturate (ulei de măsline) chiar ajută la scăderea colesterolului sanguin. Există o serie de grăsimi vegetale care se comportă ca și cele saturate: uleiul rafinat sau untul de cacao (component al ciocolatei) și care trebuie evitate.

Pe etichetele alimentelor se întâlnește adesea termenul de grăsimi vegetale hidrogenate.

„Hidrogenarea este un proces chimic prin care uleiurile vegetale sunt solidificate la temperatura camerei și care sunt, deci, saturate. Aceste grăsimi hidrogenate sunt folosite la producerea snacks-urilor și margarinelor. Prin urmare, grăsimile, în general, trebuie limitate în dietă, însă cele saturate trebuie excluse din alimentația zilnică”, arată nutriționistul.

Practic, este necesar să se urmeze un program alimentar sărac în colesterol și care să aibă următoarele obiective: scăderea cantității de grăsimi saturate din dietă; scăderea nivelului de colesterol; limitarea sodiului din alimentație; creșterea cantității de fibre și carbohidrați complecși; scăderea aportului caloric zilnic, dacă e necesară ajungerea la o greutate corporală sănătoasă.

Recomandări de la nutriționist:

1. Trebuie limitate zaharul și alcoolul. Ele nu furnizează mulți nutrienți, dar aduc multe calorii. Își aduc deci contribuția la creșterea colesterolului prin creșterea în greutate. Un organism supraponderal conține în exces grăsimi saturate.

2. Anumite obiceiuri, cum ar fi fumatul și sedentarismul, pot mări riscul unor afecțiuni cardiace. Fumatul ar trebui abandonat, iar exercițiile fizice (20-30 de minute, de trei ori pe săptămâna) ajută la reducerea nivelului colesterolului și previn construirea depozitelor de colesterol. Tot mișcarea duce și la reducerea stresului, un alt factor de risc important în cazul bolilor cardiovasculare.

3. Trebuie consumat des pește, de cel puțin trei ori pe săptămână. Anumiți pești marini și oceanici — cum ar fi macroul, somonul, heringul, tonul — conțin acizi grași Omega-3. Aceștia contribuie la menținerea unui nivel scăzut al colesterolului în sânge.

4. Sunt de evitat alimentele cu conținut ridicat de sodiu. Anumite persoane care au nivel de colesterol mare au și tensiune arterială mare. Prin reducerea sodiului, se poate păstra tensiunea în limite normale. Sarea de masă conține 50% sodiu. Sodiul este, de asemenea, un ingredient în multe alimente procesate. Se recomandă citirea etichetelor și alegerea numai a produselor care nu conțin mai mult de 300 mg de sodiu într-o porție. Verdeața și mirodeniile pot fi folosite în locul sării pentru a da gust mâncărurilor. Nu trebuie folosiți înlocuitorii sării decât la recomandarea medicului.

5. Trebuie crescută cantitatea de carbohidrați complecși integrali consumată. Ca și grăsimile, sunt o excelentă sursă de energie și de fibre alimentare, dar fără efectul negativ pe care grăsimile îl pot avea asupra organismului. Dar, din nou, trebuie citite cu atenție etichetele produselor de patiserie, prăjiturilor sau biscuiților. De multe ori, pentru producerea acestora se folosește ulei de cocos, ulei de palmier sau grăsimi hidrogenate.

6. Consumați 20-30 de grame de fibre în fiecare zi. Alimente cum ar fi legumele, cerealele integrale, orezul brun, merele, căpșunile și morcovii trebuie consumate pentru că ele conțin fibră solubilă. Aceasta ajută la scăderea colesterolului din sânge.

„Acestea ar fi câteva sfaturi care, aplicate cu grijă și perseverență, pot preveni creșterea colesterolului sanguin, dar și reducerea nivelului acestuia. Noile etichete ale alimentelor oferă consumatorilor informații asupra conținutului în grăsimi, grăsimi saturate, colesterol, sodiu și fibre. Alimente care nu conțin colesterol — orice alimente de origine vegetală (fructe, legume, cereale). Alimente care conțin colesterol — țesuturi de origine animală, mai ales creierul, măduva spinării, organele; grăsimile animale; alimente de origine animală, de exemplu carnea, mezelurile, produsele lactate integrale, untura”, precizează nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Citeşte şi Alimentaţie sănătoasă pentru prevenirea cancerului

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Mutare neașteptată în scandalul dintre urmăritul internațional Horațiu Potra și fosta soție / Miza: averea de milioane!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Orașul din România considerat Meridianul Zero al lumii. A fost în prima linie a astronomiei europene
Capital.ro
Regulă pentru șoferii care nu au schimbat anvelopele de iarnă. Devine obligatoriu începând cu 15 aprilie
Playtech.ro
Cine plăteşte alocaţiile copiilor? Detaliul din lege cunoscut de puţini români
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Cel mai puternic „purificator al sângelui” din lume. Este afrodiziac, scade tensiunea arterială, dă energie și era adorat de romani
wowbiz.ro
Mariana Moculescu a dispărut! Nimeni nu mai știe nimic de ea de când a vorbit public despre datoriile pe care le are
Spynews
Documente-bombă! Cum a încercat Honorius Prigoană să-și execute tatăl mort! Un singur detaliu i-a scăpat
Spynews
Când urmează să nască soția lui Adrian Velea. Prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui vor deveni părinți de băiețel
Evz.ro
Zodii cu care nu e bine să ai de-a face. Reacționează urât
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Destin spulberat într-o secundă. Trei tineri de 17 și 18 ani au murit într-un accident cumplit, după ce mașina lor s-a transformat într-o bilă de foc
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, manipulat și păcălit? Victor Ponta rupe tăcerea: Cine l-a chemat știa...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Petre Măgurean, fost jucător și antrenor de baschet, a murit la 67 de ani, cu doar două zile înainte de ziua de naștere: „A cucerit medaliile de bronz în Divizia A”
MediaFlux
Bani în plus la pensie pentru români. Se dau pentru cei cu minim 15 ani vechime
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta: omul care ”a salvat Belgradul” în urma unei ședințe secrete a Guvernului! ”A plagiat, dar a și inundat” – remarcă Cristian Preda