Reprezentantul permanent nord-coreean la ONU, Ja Song Nam, a făcut această cerere printr-o scrisoare, trimisă miercuri Consiliului, cu o zi înainte de schimbul de focuri de la frontieră între Phenian și Seul.
Pe de altă parte, liderul nord-coreean Kim Jong-Un a ordonat trupelor de la frontieră să fie în stare de alertă și pregătite de luptă, a indicat vineri agenția oficială nord-coreeană KCNA.
Phenianul a luat această decizie în cadrul unei reuniuni convocate de urgență joi a puternicei Comisii Militare Centrale, prezidată de Kim Jong-Un. Trupele trebuie să fie „pe deplin pregătite de luptă și să lanseze operațiuni surpriză”, a relatat KCNA, citându-l pe liderul nord-coreean.
Coreea de Nord cere cu regularitate Consiliului de Securitate să ia în discuție exercițiul militar comun între SUA și Coreea de Sud, denumit Ulchi Freedom, care a început luni și care urmează să se încheie la 28 august.
Exercițiul, simularea unei invazii din partea unei Corei de Nord dotată cu arme nucleare, implică 50.000 de militari sud-coreeni și 30.000 de militari americani.
„În cazul în care Consiliul ignoră încă o dată solicitarea justă a Republicii Populare Democrate Coreene de a discuta despre exercițiul comun cu SUA, atunci va arăta că își abandonează principala misiune, de menținere a păcii și securității în lume, și că devine o unealtă politică”, a scris ambasadorul Ja Song Nam.
Întrebat în legătură cu schimburile de focuri de la frontieră, o purtătoare de cuvânt a Națiunilor Unite, Eri Kaneko, a spus că ONU „urmărește îndeaproape și cu serioasă îngrijorare evoluțiile”.
În același timp, Coreea de Sud a promis că va acționa preventiv dacă va fi nevoie pentru a stabiliza piețele în urma amplificării tensiunilor cu Coreea de Nord, potrivit Reuters.
Coreea de Nord a bombardat joi o unitate a armatei sud-coreene în partea vestică a graniței ce divizează Peninsula Coreea. La rândul său, Coreea de Sud a lansat, ca represalii, zeci de obuze de cealaltă parte a graniței cu Nordul.
Phenianul a dat apoi un ultimatum de 48 de ore Seulului pentru a da jos difuzoarele prin care se transmit mesaje de propagandă la frontieră, Coreea de Sud fiind amenințată că în caz contrar s-ar expune la acțiuni militare. Ultimatumul expiră sâmbătă la ora 08.00 GMT.
Ministrul apărării sud-coreean a respins ultimatumul și a spus că difuzarea de înregistrări va continua.
Citeşte şi O unitate militară sud-coreeană, bombardată de Coreea de Nord