De altfel, Voinescu a avut cuvinte grele pentru a caracteriza Congresele USL în ansamblu.
„A fost un spectacol propagandistic lipsit de substanţă, marcat de un gest cabotin al domnului Ponta, povestea cu ruperea scrisorii şi, în acelaşi timp, de un moment pe care l-aş numi culmea tupeului în politica românească, este vorba despre discursul domnului Adrian Năstase care domnia sa foarte de curând condamnat a spus la acest congres că românii, oamenii aşteaptă de la el şi de la partidul domniei sale să lupte cu corupţia”, a susţinut Voinescu, citat de Mediafax.
Pedelistul consideră că discursul lui Năstase poate fi caracterizat printr-un cuvânt evreiesc, anume „chutzpah”.
„Este tupeul de pildă al unui om care şi-a omorât părinţii şi în instanţa de judecată pledează pentru milă pe motiv că e orfan. Cam asta înseamnă «chutzpah», cam ăsta e tipul de tupeu de care a dat dovadă domnul Adrian Năstase vorbind despre aşteptările societăţii în ceea ce priveşte lupta anticorupţie”, a adăugat Voinescu.
Sever Voinescu a adăugat, referitor la rezoluţia adoptată de USL privind excluderea oricărei colaborări cu Traian Băsescu şi cu PDL, că în istoria PNL, dar mai ales în istoria PSD, „lucrurile decise în congrese nu se respectă câteva luni mai târziu”.
„Privim cu oarecare rezervă deciziile pe care oamenii înfierbântaţi le-au luat cu ocazia acelei serbări, cu ocazia acelui miting electoral, pentru că s-a dovedit în general că atât în istoria PSD, cât şi în istoria PNL, dar mai ales în istoria PSD, lucrurile decise în congrese nu se respectă câteva luni mai târziu”, a precizat Voinescu, răspunzând la o întrebare pe această temă.
El a arătat că, într-un congres din 2004, Ion Iliescu a fost ales preşedinte al PSD printr-o rezoluţie şi câteva luni mai târziu a devenit preşedinte Mircea Geoană. „Prin urmare, lucrurile astea decise în congrese în ani electorali experienţa ne spune că trebuie să le privim mai detaşat şi în niciun caz să nu ne raportăm la ele ca la literă de evanghelie”, a adăugat Sever Voinescu.
El a precizat că, după alegeri, este foarte posibil să se schimbe „geometria politică în România şi e foarte posibil „ca cei care spuns astăzi „Nu” să spună „Da”, după cum e foarte posibil ca cei care spun astăzi „Da” să spună „Nu”. „Am văzut lucrurile astea în politică şi n-o să fie ele schimbate de un triplu congres făcut mai degrabă pentru a produce zgomot şi culoare decât pentru a da României soluţii”, a adăugat Sever Voinescu.
Congresele PSD, PNL şi PC au adoptat, sâmbătă, rezoluţii privind necolaborarea cu PDL şi Traian Băsescu, desemnarea de candidaţi comuni ai USL pentru alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale, precum şi privind desemnarea lui Victor Ponta şi Crin Antonescu drept candidaţi pentru funcţiile de premier şi preşedinte.