Guvernul ar fi dat informaţii false FMI-ului

Guvernul a transmis FMI, prin ultima scrisoare de intenţie, informaţii false privind eliminarea restricţiilor la deschiderea marilor centre de retail şi a anunţat în mod eronat că acest angajament a fost îndeplinit, documentul care include falsul fiind aprobat în board-ul instituţiei din Washington.
Romania TV
14 oct. 2011, 17:26
Guvernul ar fi dat informaţii false FMI-ului

La presiunea Comisiei Europene (CE) şi a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Guvernul s-a obligat, în primăvara anului trecut, să înlăture restricţiile privind deschiderea marilor magazine de retail, prin eliminarea cerinţelor legate de acordul centrelor comerciale concurente la emiterea autorizaţiei şi de prezentarea unui studiu de impact de către investitorul care solicită avizul.

Legislaţia în vigoare, adoptată în 2004, stabileşte că deschiderea structurilor de vânzare cu amănuntul cu suprafaţă mare, de peste 1.000 de metri pătraţi, este autorizată de către o comisie constituită la nivel autorităţii locale, din care face parte, alături de reprezentanţii autorităţilor locale şi ai asociaţiilor profesionale, patronale şi de protecţie a consumatorilor, şi un reprezentant al agenţilor economici din imediata vecinătate a centrului comercial pentru care este cerută autorizaţia.

În acelaşi timp, solicitările de deschidere a unor astfel de magazine trebuie însoţite obligatoriu de „un studiu de piaţă şi impact”, care să prezinte motivul alegerii locului respectiv, harta comercială a zonei, descrierea tipologică a structurilor de vânzare existente în zonă, caracteristicile demografice şi sociale ale zonei (structura populaţiei, venituri, obiceiuri de consum), impactul deschiderii noului magazin din punct de vedere urbanistic, socio-economic şi comercial, dar şi impactul asupra comerţului existent, respectiv protejarea structurilor de vânzare existente şi „evitarea disfuncţionalităţilor” din mediul concurenţial.

Avocaţi contactaţi de MEDIAFAX pe această temă au arătat anul trecut că, de exemplu, pentru deschiderea unui supermarket/hypermarket lângă un centru comercial de vânzare cu ridicata sau care realizează comerţ de gros tip cash and carry este necesar inclusiv avizul reprezentanţilor acestui centru comercial, avocaţii arătând că această regulă pare să protejeze în continuare marile magazine deja existente, în pofida normelor UE în domeniul concurenţei.

Guvernul s-a angajat să elimine toate aceste restricţii până în septembrie 2011, dar promisiunea nu a fost respectată astfel că FMI şi CE au revenit şi au acordat un nou termen, impunând autorităţilor române să rezolve problema până la sfârşitul lunii ianuarie 2012.

În condiţiile în care restricţiile au fost introduse, în 2004, prin hotărâre de guvern, pentru eliminarea acestora este necesară aprobarea de către Executiv măcar a unui act normativ cu putere juridică similară.

Ministerul Economiei a lansat în dezbatere publică, la sfârşitul lunii ianuarie 2012, un proiect de hotărâre de guvern care elimina aceste restricţii şi care ar fi urmat să intre în vigoare în 30 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

În nota de fundamentare a acestui proiect se arată că, în 2009, a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă 49 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii şi libertatea de a furniza servicii în România, aprobată cu modificări prin Legea 68/2010, dar că din analiza hotărârii de guvern din 2004 rezultă că există încă în legislaţia românească în domeniu mai multe prevederi pe care Comisia Europeană le-a interzis din cauza caracterului discriminatoriu şi restrictiv, şi anume efectuarea unei analize economice care să demonstreze existenţa unei cereri a pieţei şi intervenţia directă sau indirectă a operatorilor concurenţi în procesul de acordare a autorizaţiei.

„A apărut astfel necesitatea amendării hotărârii de guvern din 2004, pentru a realiza compatibilizarea prevederilor acesteia cu Directiva CE privind serviciile în cadrul pieţei interne. Impactul este unul pozitiv întrucât se asigură un mediu concurenţial echilibrat, care elimină protecţionismul anterior acordat în mod nejustificat întreprinderilor deja existente pe piaţă”, se arăta în proiect.

La puţin timp după lansarea în dezbatere publică a proiectului, premierul Emil Boc a demisionat, iar succesorul acestuia, Mihai Răzvan Ungureanu, a schimbat majoritatea miniştrilor, inclusiv la Ministerul Economiei, context în care documentul nu a fost aprobat nici până la această dată de către Guvern.

În ultima scrisoare de intenţie transmisă Fondului Monetar Internaţional, datată cu luna aprilie, Guvernul anunţă însă că acest angajament a fost îndeplinit, iar barierele la deschiderea magazinelor de vânzare cu amănuntul cu suprafaţă mare au fost eliminate la începutul lunii februarie.

„Suntem hotărâţi să îmbunătăţim intrările pe piaţa de retail pentru a menţine un mediu concurenţial, a încuraja inovaţia şi a creşte eficienţa. În acest sens, am eliminat la începutul lunii februarie barierele nejustificate pentru deschiderea magazinelor de vânzare cu amănuntul cu suprafaţă mare”, se arată în scrisoarea de intenţie către FMI.

În această formă, documentul a fost aprobat de board-ul FMI la sfârşitul lunii martie şi postat în luna aprilie pe site-ul instituţiei.

La solicitarea MEDIAFAX de a clarifica motivul pentru care în ultima scrisoare de intenţie transmisă către FMI este anunţat că barierele pentru deschiderea magazinelor de suprafaţă mare au fost eliminate în februarie, pentru a încuraja concurenţa, deşi un proiect pe această temă nu a fost încă aprobat de Guvern, conducerea Consiliului Concurenţei a arătat că proiectul este încă în discuţii cu Ministerul Justiţiei.

„Noi am vrea să rezolvăm problema punctuală prin hotărâre de guvern, decuplând de celelalte probleme care necesită lege”, a transmis Consiliul Concurenţei, fără alte detalii legate de conţinutul scrisorii către FMI.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat pentru MEDIAFAX că proiectul hotărârii de guvern iniţiat de Ministerul Economiei a fost agreat cu Fondul Monetar Internaţional, dar că autorităţile de la Bucureşti au apreciat ulterior că este nevoie de o lege care să includă mai multe prevederi şi a susţinut că FMI cunoaşte această problemă.

„A fost făcut un proiect de hotărâre de guvern agreat cu FMI, dar ulterior partea română a considerat că este nevoie să fie transformat într-o lege cu mai multe prevederi, iar FMI cunoaşte problema”, a susţinut oficialul guvernamental.

La rândul lor, reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, contactaţi de MEDIAFAX, au arătat că, la sesizarea lor legată de acest proiect de act normativ, au primit din partea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri un răspuns în care se arată că proiectul iniţial a fost retras, urmare a observaţiilor primite în circuitul interministerial de avizare, şi că un alt proiect urmează să fie finalizat la un nivel de reglementare superior.

„Din comunicarea noastră cu ministerul, ştim că încă nu au început procedurile legislative pentru un nou proiect. Ultima dată când ne-am interesat de stadiul proiectului a fost săptămâna trecută”, a declarat Delia Nica, vicepreşedintele Asociaţiei.

Autorităţile de la Bucureşti au decis, în luna martie a anului trecut, să prelungească înţelegerea cu FMI printr-un acord de precauţie în valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro). Acordul este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.

Finanţarea este pusă la dispoziţia autorităţilor române cu obligaţia respectării unor angajamente, a căror îndeplinire este evaluată periodic şi prezentată de partea română prin scrisori de intenţie transmise la Washington şi Bruxelles.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
Capital.ro
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Volodimir Zelenski discută posibilitatea încheierii războiului în Ucraina după alegerea lui Trump ca președinte al SUA
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy