„Este o informaţie neconfirmată. Proprietarii de centrale indivdiuale, la bloc sau la casă, nu au niciun fel de obligativitate de înlocuire a acestora. Fiecare deţinător de centrală este stăpânul deciziei când şi cu ce fel de centrală îşi asigură confortul în locuinţă, a explicat, marţi seară, vicepreşedinte ANRE, Emil Calotă, la TVR.
Ai o centrală de apartament? Vei mai plăti o taxă la stat
După opinia mea şi informaţiile pe care le am, cred că face parte dintr-o politică de marketing a producătorilor de centrale murale, de tip apartament. Nu există în România, în acest moment, niciun articol de lege care să impună proprietarului de centrale de apartamente aşa ceva. Informaţia nu este confirmată (…) Nu există nicio directivă aprobată la Bruxelles. Sunt discuţii privind îmbunătăţirea actualei directive privind eficientizarea energetică. Singura obligaţie legată de locuinţa colectivă, de bloc, e legată de contorizare. Consumul fiecărui cetăţean trebuie măsurat. Obligativitatea aceasta are termen 31 decembrie 2016, a explicat Emil Calotă.
În prezent, o centrală de aparament costă aproximativ 2.000 de lei. O centrală bazată pe noua tehnologie va fi mai scumpă cu cel puţin 1.500 de lei. Preţul unei centrale noi poate ajunge chiar şi la 7.000 de lei.