Protest în subteran la mina Băiţa din Bihor

Doi ingineri şi personal din cadrul serviciilor s-au blocat în subteran, la Băiţa Plai, protestând asupra faptului că mina nu primeşte licenţa de exploatare. În schimb, ministrul Economiei, Mihai Tudose, a declarat la România TV că prin protestul minerilor cele două directoare ale minei private încearcă să obţină o licenţă de exploatare într-o locaţie unde se realizeau exploatări ilegale.
Romania TV
26 aug. 2015, 07:00
Protest în subteran la mina Băiţa din Bihor

Douăzeci și cinci de mineri sunt blocați în subteran, iar alți 79 protestează la suprafață. Angajații minei Băița vor să lucreze în subteran și spun că sunt dispuși să stea și o lună până vor fi băgați în seamă de autorități.

Decizia a fost luată după o lungă corespondenţă cu Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională a Resurselor Minerale, şi după o vizită a prefectului Claudiu Pop şi a unui secretar de stat la Băiţa.

„Toate autorizaţiile operaţionale de activitate au fost îndeplinite cu succes, singura problemă din acest moment fiind reprezentată de Minister care nu oferă posibilitatea companiei African Consolidated Resources să demareze acţiunile de începere a activităţii. Avem mai mult de 50 documente în care am prezentat autorităţilor situaţia de la Băiţa. Ni s-a răspuns la vreo două în sensul că noi spuneam «bună ziua!», iar ei răspundeau că: „doi cu doi fac…» Tensiunile printre angajaţi s-au înteţit deoarece nu au demarat lucrările din mină, ca urmare a faptului că se aşteaptă de foarte mult timp aprobarea de către Minister şi ANRM de începere a activităţii. Ca urmare a piedicilor întâmpinate din partea Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului şi a Agenţiei Naţională pentru Resurse Minerale, angajaţii s-au blocat în subteran, la 239 metri adâncime. Acesta este semnalul de alarmă al angajaţilor”, a declarat administratorul African Consolidated Resources, Băiţa Bihor şi Mineral Mining, Gabriela Dobrotă.

Administratorul a precizat că minei i s-a luat dreptul de a exploata anul acesta, după zece ani, asta după ce numai anul trecut au fost plătite taxe în valoare de 1,3 milioane de euro. În schimb, prefectul de Bihor, Claudiu Pop, susține că „cinci oameni au intrat marţi în subteran. E o societate privată care face ceea ce consideră că are de făcut”. „Din punct de vedere legal trebuie să obțină autorizație de la ANRM”, explică Pop.

„Mina în care sunt blocaţi minerii are un debit de 6 milioane de lei către stat, către Mina Ştei. Minerii s-au blocat într-o mină care este în faliment pentru a primi licenţă pentru altă exploatare, unde au exploatat ilegal. Minerii au fost antrenaţi într-un joc care nu este al lor. Se încearcă prin forţă legalizarea unui şir de ilegalităţi începute în 2005. Unul dintre directorii mineri, care este patroana unei mine private, a fost director la mina de stat, care în acest răstimp a externalizat tot, inclusiv terenul din perimetrul minei. Ei aşteaptă de un an o licenţă de exploatare, dar ei au exploatat în acest răstimp la suprafaţă ilegal calcar, dolomită, minerale. Sunt dosarele pe rol, anchete făcute din cauza exploatării”, a explicat ministrul Economiei la România TV.

Mina din Băiţa Plai este singura mină operaţională de minereuri polimetalice din România ce poate pune la dispoziţie sute de locuri de muncă în acest domeniu.

Spynews
Idei de city-break în minivacanța de Sfânta Maria. Ce prețuri au biletele de avion în luna august
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Stațiunea de pe litoral pe care turiștii români o evită, fără să știe ce oferă: “Multe localuri și hoteluri, magazine cu preț de supermarket”
Capital.ro
Telefoanele mobile sunt interzise. E ordin. Se aplică sancțiuni pentru cei care le folosesc
Playtech.ro
Dumnezeule cât de bine arată! Ana Baniciu, apariție incendiară la plajă. Are trup de zeiță după naștere
DailyBusiness
SE DĂ APĂ CU PORȚIA! Lista localităţilor din România unde s-a limitat consumul
Adevarul
Minivacanța de Sfânta Maria Mare în 2024. Câte zile libere au bugetarii anul acesta
Spynews
Zodii norocoase în dragoste în toamna 2024. Nativii care au șanse mari să primească o cerere în căsătorie
Spynews
Cum arată și cu ce se ocupă Hamude Kilani, la 7 ani de când a participat la Insula Iubirii. Fanii au fost surprinși să-l vadă așa
Evz.ro
Dispare un loc turistic celebru. Românii să dădeau în vânt după el
Ego.ro
Fotografie rară cu fiicele Danei Budeanu. Cât de mult au crescut gemenele creatoarei de modă, sunt studente în Marea Britanie
Prosport.ro
FOTO. Rebela tenisului feminin românesc s-a pozat într-o pereche de pantaloni mult prea mulați şi a postat imaginile controversate pe internet
wowbiz.ro
Florin Piersic, apariție șoc! Cum a ajuns să arate? Problemele de sănătate l-au transformat complet
Cancan.ro
Doliu la Antena 1! A murit Adrian Cherciu, antrenorul vedetelor de la Splash 😢
Playsport.ro
BREAKING: Aroganță de 100 000 de euro pentru Simona Halep! Ce mașină și-a luat
kanald.ro
Al șaptelea pacient declarat vindecat de HIV. Acesta nu mai este infectat cu virusul de 6 ani
Capital.ro
Rusia a dat ORDIN de evacuare! Decizia luată acum la granița cu Ucraina
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
stirilekanald.ro
De ce s-a sinucis jandarmul de 24 de ani din Timișoara! Acum s-a aflat adevăratul motiv
substantial.ro
Ministerul Educației confirmă: Nicio fraudă la admiterea la Facultatea de Arhitectură ‘Ion Mincu’ din București
MediaFlux
DONALD TRUMP, ATACAT! ȘOC în SUA! S-a aflat ACUM
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!