Murăturile lacto-fermentate (adică cele în saramuraă) sunt mai ușor de digerat decât legumele și fructele proaspete. Ele conțin numeroase enzime benefice, precum și substanțe antibiotice și anticancerigene. De asemenea, consumul de cantități mici de murături la mese, duce la dezvoltarea unei flore intestinale sănătoase. Ceea ce are ca rezultat o îmbunătățire generală a stării de bine a corpului.
Reţeta pentru castraveţi muraţi
Ingrediente: 2,5 kg castraveţi, 5 linguri de sare mare, 8 căţei de usturoi, câte 1 lingură boabe de muştar şi de piper, 3 foi de dafin, 2 tulpini mărar uscat, 2 rădăcini hrean, 4 tulpini leuştean, 1 tulpină de cimbru.
Preparare: Speli bine un borcan de 5 litri, apoi speli verdeţurile. Cureţi hreanul şi usturoiul. Speli castraveţii şi-i cureţi de florile uscate de la capete. Pui la fiert 2,5 litri de apă cu sare. Formezi un “pat” din tulpini de mărar, leuştean pe fundul borcanului. Aşezi castraveţii, apropiaţi unul de altul, în borcan, iar printre ei, tulpinile de verdeţuri şi hreanul tăiat pe lungime. Adaugi peste castraveţi foile de dafin, usturoiul, piper şi muştar. Când apa dă în clocot şi sarea s-a topit, toarnă apa peste castraveţi în borcan (preâncălzit). Închizi borcanul imediat cu folie (sau legi cu sfoară) sau capac, etanş. Îl depozitezi, după ce s-a răcit, în cămară.
Sursa: jurnalul.ro