Simptomele prezentei etapei de premenopauza sunt:
– menstruatii neregulate (modificari frecvente ale duratei, data aparitiei si luni in care nu ai avut ciclu deloc)
– infertilitate
– bufeuri si transpiratii nocturne
– uscaciune vaginala
– probleme in controlarea vezicii urinare
– insomnie
– palpitatii
– kilograme in plus pe care le dai jos mai greu
– modificari ale pielii (piele uscata cu aspect subtiat, mancarimi ale pielii)
– dureri de cap
– dureri in sani
– greturi
– senzatie de socuri electrice in cap
– balonare
– ameteala
– dureri de muschi si de incheieturi
– pierderea parului sau subtierea firului de par
– modificarea mirosului corpului
– gura uscata
Si la nivel psihic apar cateva modificari :
– iritabilitate
– instabilitate emotionala
– anxietate
– scaderea libidoului
– dificultati de concentrare, stari de confuzie
– scapari de memorie
– oboseala, epuizare
Daca ai oricare din aceste simptome, nu este cazul sa intri in panica. Premenopauza este o etapa normala din viata oricarei femei, la fel de fireasca ca prepubertatea. Ambele pregatesc marile transformari feminine, menopauza si pubertatea, cu toata furtuna hormonala aferenta.
Daca pana in etapa de premenopauza, estrogenul si progesteronul erau intr-o simbioza si faceau o buna echipa pentru buna functionare a fertilitatii feminine, cand incepe sa se instaleze premenopauza, uneori discret si pe neobservate, specific este faptul ca hormonul progesteron scade brusc, timp in care estrogenul ramane „sef” si isi face de cap. Acest lucru este in prima etapa de premenopauza, cand menstrele pot fi mai abundente, mai dese, pot dura mai mult. Este din cauza dominatiei estrogenului. Ulterior, si estrogenul incepe sa scada si lipsa lui se simte prin menstre mai rare, la 2-3 luni, care dureaza mult mai putin ca in alte perioade ale vietii.
Este important sa mentii balanta acestor hormoni, preferabil pe cale naturala, nu prin substituenti de sinteza ce pot avea tot felul de efecte secundare in organism.
Cere si sfatul medicului care te va ajuta sa iei cele mai bune decizii in ceea ce priveste conduita de urmat, atat ca tratament cat si pe plan psihologic. Cu cat te vei stresa mai mult, cu atat poti contribui la noi dereglari hormonale. Iata cateva sfaturi care iti pot fi de folos.
Ciclu neregulat
Ciclul poate aparea mai des, la fiecare 24 de zile (in loc de la fiecare 28 de zile), sau poate veni mai rar decat de obicei. Pot aparea sangerari usoare intr-o luna si sangerari abundente in alta luna. Poti sangera cateva zile sau poti sangera o perioada indelungata de timp. Poti „sari” o luna de ciclu sau chiar doua, pentru ca apoi ciclul sa-ti vina normal. Aceste lucruri se intampla din cauza unor dereglari horomonale la care corpul nu stie cum sa reactioneze.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO