Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat la România TV că studenţii înmatriculaţi înainte de anul 2011, care au urmat cursuri neautorizate, vor primi diplome de studii recunoscute. Oficialul a precizat că în această situaţie se află 18.000 de tineri care au urmat „de bună credinţă” cursurile unor prestigioase universităţi publice din România.
„Este vorba despre universităţi acreditate din România care au şcolarizat în condiţii care nu au fost pe deplin conforme. Universităţile au acţionat în patru moduri: au şcolarizat peste capacitatea maximă de scolarizare; au şcolarizat la o formă de învăţământ care nu a beneficiat de acreditare (de exemplu, au avut acreditare pentru cursuri de zi şi au şcolarizat şi la forma de învăţămant ID sau FR); au avut acreditare pentru o anumită limbă şi au şcolarizat într-o altă limbă; au avut acreditare pentru o anumită locaţie geografică şi au şcolarizat în alte locaţii geografice„, a explicat Sorin Cîmpeanu.
Acesta a msi spus că până în anul 2011, legislaţia nu prevedea niciun fel de sancţiuni aplicate beneficiarilor acestor studii, care, de fapt, „mergeau de bună credinţă să se înmatriculeze la o universitate care le spunea că programul de studii este acreditat, este cel mai bun”.
Ministrul Educaţiei a precizat că universităţile au acordat, în total, 18.000 de diplome, în cadrul unor studii neautorizate. „În instanţă au existat peste 7.400 de procese pe care Ministerul Educaţiei şi universităţile respective le-au pierdut. Instanţa a dat câştig de cauză absolvenţilor. Este vorba despre 18.000 de diplome.
Citeşte şi ANOSR: Universităţile care şcolarizează studenţi în afara legii trebuie aspru sancţionate
De când am preluat mandatul, am constatat o sumă de 1.750.000 de lei, plătită din bugetul Educaţiei, pentru cheltuieli de judecată, taxe de şcolarizare şi daune morale„, a mai spus Sorin Cîmpeanu.
Oficialul din Educaţiei a mai adăugat că, începând cu anul 2015, sancţiunile vor fi drastice în cazul instituţiilor de învăţământ care vor avea programe de studii neautorizate. „Sancţiunile sunt de 10 ori cuantumul taxelor şcolare încasate pentru un program de studiu care nu a funcţionat în condiţii de deplină legalitate. Mai departe, dacă se constată că o universitate a încălcat reglementările la două programe de studii, automat universitatea intră în lichidare. Dacă o universitate, la acelaşi program de studiu, încalcă reglementările doi ani consecutivi, intră în lichidare„, a conchid ministrul Educaţiei.