Alina Gorghiu, despre discuţiile pe Codul Fiscal: L-am informat pe preşedintele Iohannis

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, joi, după consultările cu partidele pe tema Codului Fiscal, că dialogul a stat sub "zodia prudenţei", precizând că l-a informat pe preşedintele Iohannis în legătură cu mandatul cu care PNL a mers la discuţii şi se bucură că s-a ajuns la o înţelegere.
Ionela Marcu
27 aug. 2015, 10:56
Alina Gorghiu, despre discuţiile pe Codul Fiscal: L-am informat pe preşedintele Iohannis

„Astăzi putem spune că asistăm la o premieră, poate este un cuvânt destul de mare, dar, în mod cert, este un exerciţiu de dialog între opoziţie şi putere pe care eu şi copreşedintele Vasile Blaga îl putem încadra la categoria de responsabilitate politică. Toată discuţia a stat sub zodia prudenţei. Mă bucură că vom fi în măsură, putere şi opoziţie, să votăm, cred eu, în unanimitate, alături de colegii noştri parlamentari un Cod Fiscal care să aducă relaxare fiscală”, a spus Gorghiu.

Ea a adăugat că partea bună este că a fost agreată cota TVA de 20% din 2016 şi de 19% din 2017 şi încadrarea în ţinta de deficit.

„Partea care ne bucură extrem de tare este că am agreat acea cotă a TVA, că ne vom încadra în ţinta de deficit şi colegii noştri la întâlnirea tehnică au agreat-o, că discuţiile au mers într-o direcţie foarte, foarte, bună”, a mai spus Gorghiu.

Ea a adăugat că „dialogul a fost unul foarte bun” şi „indiferent de competiţia politică dintre noi, putem să avem un dialog care să însemne măsuri sustenabile pentru România”.

Gorghiu a menţionat că l-a informat pe preşedintele Klaus Iohannis despre mandatul PNL la discuţii şi se bucură că a reuşit, fără medierea preşedintelui, să se ajungă la o înţelegere pe Codul Fiscal.

„L-am informat pe preşedinte, imediat ce a trimis cererea de reexaminare, despre mandatul pe care eu şi copreşedintele Blaga vom veni la negocieri. Era firesc acest lucru. Am venit la negocieri cu un mandat, mă bucur că este acesta pe care suntem în măsură noi şi colegii de la putere să vi-l prezentăm şi sunt convinsă că săptămâna viitoare, poate duminică, această lege va ajunge la promulgare. Vom vedea ce decizie va lua domnul preşedinte, dar mă bucur că fără medierea domniei sale am reuşit astăzi să ne înţelegem şi să avem acest consens„, a arătat Gorghiu.

„Astăzi s-a produs o premieră în România: opoziția și puterea au ajuns, fără mediere, la un acord – unul pentru o relaxare fiscală graduală și pentru o creștere economică robustă, sănătoasă. Decizia politică în privința noului Cod Fiscal a stat sub semnul prudenței.

Personal, sunt mulțumită că am convenit relansarea investițiilor publice în România, o sursă care generează locuri de muncă și o garanție pentru continuarea creșterii economice și în anii care vin. Al doilea motiv de satisfacție este că am stabilit încadrarea în limitele unui deficit sustenabil, singurul lucru care ne poate proteja de populism și derapaje economice. Alegerile în România nu mai trebuie să însemne prăpăd pentru bugetul de stat.

Am ținut cont de semnalele venite din partea BNR, a Consiliului Fiscal, a Președinției, din partea instituțiilor financiare internaționale și, mai ales, de noile realități economice internaționale. România este parte integrantă în economia mondială, iar ceea ce se întâmplă, în aceste zile, pe bursele internaționale nu poate să ne determine la altceva decât la prudență.

Acordul politic de astăzi trebuie urmat de un proiect bugetar care să fie prezentat Parlamentului până la data de 15 noiembrie 2015. Am insistat, în mod deosebit, asupra acestui aspect pentru că acum lucrăm, după cum popular se spune, „cu materialul clientului”. Guvernul este cel care a croit haina, noi, liderii partidelor, am ajustat măsurile, să nu ne împiedicăm în tiv și nici să nu avem mânecile prea scurte. Este datoria Guvernului să prezinte în termenul rezonabil fixat astăzi o proiecție bugetară pentru următorul an, care să răspundă voinței politice și nevoii de responsabilitate și prudență economică.

Întâlnirea de astăzi și rezultatele ei sunt semnul că intrăm într-o zonă de normalitate, în care dezbaterea politică se poate purta civilizat, așa cum se întâmplă în toate statele cu o democrație matură. Sper că aceste discuții vor continua și pe celelalte teme care fac obiectul dezvoltării României. Indiferent dacă PNL se va afla în opoziție sau la putere, voi insista constant asupra nevoii de dialog între partide„, a scris Gorghiu şi pe Facebook. 

Vasile Blaga a spus că „prudenţa responsabilă a fost laitmotivul acestei discuţii, iar concluziile sunt cele care au fost prezentate de Alina Gorghiu şi Liviu Dragnea.

„Prudenţa responsabilă a fost laitmotivul acestei discuţii, ne-a interest păstrarea echilibrelor macroeconomice din ţară, încadarea în deficitul de 2,% (…). Am fost interesaţi ca România să nu mai parcurgă şocuri cum a parcurs în cazul crizei. Concluziile sunt cele pe care le-a spus şi colega mea, le-a spus şi domul Dragnea, e bine că TVA îl vom aplica 20% de la 1 ianuarie 2016 şi de 19% din 2017. M-a bucurat şi poziţia ministrului Agriculturii care coincide cu a noastră, amânăm eliminarea taxei pe stâlp, cu excepţia celor din agricultură. O discuţie bună, ne bucură că şi Guvernul s-a angajat să vină cu bugetul până la 15 noiembrie. Există toate garanţiile de la putere că şi această mărire a salariilor medicilor se încadrează în deficit„, a mai spus Blaga.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Doi români ajunși la all-inclusive în Turcia au avut parte de o experiență neașteptată. „Nu mi-am imaginat că vom primi așa ceva”. Cât au plătit pentru patru zile
Capital.ro
Devine obligatoriu în țară. Ordin semnat și parafat azi, 29 iulie: O nouă etapă pentru drepturile românilor
Playtech.ro
De ce este ziua de 29 iulie foarte importantă pentru români. Are legătură directă cu „Deșteaptă-te, române!”
DailyBusiness
Se dau bani GRATIS pentru români! Cardurile vor fi încărcate în august
Adevarul
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Vremea se schimbă brusc. Vești de ultimă oră de la ANM
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce face ori de câte ori aude numele victimei, dezvăluiri
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Care sunt simptomele infectării cu virusul West Nile. La ce trebuie să fim atenți și când trebuie să mergem la medic
Capital.ro
Mașinile au interzis! Amenda este de 10.000 de lei. E lege în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Coliziune fatală între tren și camion Kamaz în Rusia: doi morți și până la 100 de răniți
MediaFlux
ROMÂNII primesc 1.281 de LEI de la STAT. DREPT GARANTAT pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!