Stephen Hawking uimeşte din nou: A dezlegat cel mai mare mister al găurilor negre

Fizicianul britanic Stephen Hawking a produs din nou senzație în lumea științifică, afirmând că a rezolvat așa-numitul "paradox al pierderii de informații" în găurile negre și susținând că acestea nu ar produce dispariția totală a informațiilor despre o particulă pe care "o înghit".
Alina Costache
27 aug. 2015, 19:19
Stephen Hawking uimeşte din nou: A dezlegat cel mai mare mister al găurilor negre

„Găurile negre nu sunt chiar atât de negre pe cât par. Și nu sunt închisorile veșnice pe care ni le imaginam. Particulele pot să scape dintr-o gaură neagră și, totodată, pot ieși într-un alt Univers”, a afirmat savantul marți, în cursul unei reuniuni cu oameni de știință organizată la KHT Institute of Technology din Stockholm.

Explicând că și-a „extins” ideile anterioare în domeniu, el a opinat că o „gaură neagră ar trebui să fie mare și să se rotească pentru a putea fi o trecere către alt Univers„. „Dar niciodată nu am putea să revenim în al nostru. Așa încât, deși mă interesează călătoriile spațiale, nu voi încerca așa ceva„, a mai spus el cu umor.

Citeşte şi Software-ul care îl ajută pe Stephen Hawking să vorbească este GRATUIT

Ipoteza sa este surprinzătoare având în vedere că, până în anii 1970, știința considera că găurile negre sunt ‘ultima frontieră’ a materiei, un loc de o densitate atât de mare și cu o forță gravitațională uriașă, încât niciun obiect care ar fi ‘căzut’ în aceste găuri nu ar mai fi putut ieși vreodată de acolo. Ideea era valabilă inclusiv pentru fotoni.

În 1975, însuși Stephen Hawking a reușit să demonstreze că, în realitate, găurile negre sunt capabile să emită un tip de radiații care, de atunci, îi poartă numele, ‘radiații Hawking’. Fenomenul, aparent imposibil, se produce la limita imaginară care separă gaura neagră de restul Universului. Orice corp care ar depăși această barieră, ar fi înghițit pentru totdeauna de gaura neagră, dar pentru particule ajunse chiar pe acea ‘graniță’ este posibil ca unele să fie ‘devorate’, iar altele să scape în spațiu.

Ducând raționamentul mai departe, se ajunge la concluzia că, dacă emit radiații, găurile negre pierd din masa lor, devin tot mai mici și sfârșesc prin a dispărea din Univers, fără a lăsa nicio urmă din informațiile pe care le conțineau. Acest fenomen ar contrazice însă fizica cuantică, potrivit căreia informația cuantică incorporată de materie nu se distruge niciodată. Problema rezultată se numește ‘paradoxul pierderii de informație’ și rezolvarea sa reprezintă o provocare majoră pentru mulți cercetători.

Noua teorie lansată de Hawking — dacă s-ar dovedi că este corectă — ar confirma valabilitatea mecanicii cuantice și ar explica paradoxul.

Citeşte şi Cum arată soţia lui Stephen Hawking

Pornesc de la ideea că informația nu se depozitează în interiorul găurii negre, așa cum era de așteptat, ci la limitele acesteia, la linia orizontului, de unde informația poate scăpa„, a explicat fizicianul britanic.

Altfel spus, trecând prin zona limită, toate particulele ar lăsa un fel de ‘copie’, de ‘duplicat’, al lor, care poate ‘evada’ din gaura neagră sub formă de radiație. În această situație, informația nu ar fi distrusă și nu ar dispărea odată cu gaura neagră.

Problema este că, după un asemenea proces, informația ar fi cu totul diferită față de cea inițială. Ar fi ca și cum s-ar arde un dicționar: informațiile conținute ar exista, dar sub formă de cenușă, deci, imposibil de recuperat.

Dar Stephen Hawking nu exclude nici o altă variantă, potrivit căreia informația ‘pierdută’ în gaura neagră ar fi, în realitate, stocată în alte Universuri, alternative celui în care trăim noi. Pe cale de consecință, găurile negre ar fi ‘punți’ către Universuri paralele.

Un articol în care să se prezinte detaliat noua teorie este așteptat cu maxim interes de comunitatea științifică mondială. Ziarul ‘ABC’ afirmă că Stephen Hawhing l-ar putea publica peste numai câteva luni.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Ce conține, de fapt, un hotdog. Mulți au fost dezgustați și au spus că nu vor mai mânca după ce au aflat
Capital.ro
ADIO, președinție pentru Călin Georgescu. Anunț cumplit înainte de alegeri: O cădere uriașă
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Noile autostrăzi din România îi uimesc pe străini. „La infrastructură, UE este ca un cadou din cer pentru țările mai puțin dezvoltate”
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
⁠Adi Minune, imagini de colecție cu soția. A luat-o în turneu în America
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensii 2025: Ce se întâmplă cu indexarea? Avertismente dure pentru 5 milioane de români
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu s-a autodenunţat. Verdictul venit astăzi: E faptă penală
StirileBZI
Călin Georgescu vrea să devină prim-ministru dacă va fi oprit să candideze la prezidențiale! „Câștig 100% în orice scenariu!”
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
SUA retrage sprijinul financiar pentru OMS, determinând măsuri drastice de reducere a costurilor
MediaFlux
DONALD TRUMP a DECIS! Se DECLASIFICĂ TOTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Turismul somnifer: care este țara care îmbrățișează somnul ca pe o artă