Noi reguli pentru construcţia de locuinţe: Ce este interzis de la 31 august

Toate persoanele care vor sa-si construiasca locuinte, inclusiv la tara, sunt nevoite sa angajeze un diriginte de santier care sa verifice calitatea lucrarilor, se arata intr-un act normativ intrat astazi in vigoare. Cei care nu procedeaza in acest fel risca sa primeasca amenzi de pana la 10.000 de lei.
Filip Stan
31 aug. 2015, 10:11
Noi reguli pentru construcţia de locuinţe: Ce este interzis de la 31 august

Persoanele care vor sa construiasca locuinte – sau sa le modifice, modernizeze, repare, consolideze – trebuie sa aiba proiecte tehnice verificate si sa angajeze un diriginte de santier pentru controlarea lucrarilor, potrivit Legii nr. 10/1995. Pana ieri, actul normativ prevedea ca, in mediul rural si in satele ce apartin oraselor, erau exceptate de aceste reguli locuintele cu parter si parter plus un etaj, precum si anexele gospodaresti.

Citeşte şi Se schimbă legea. Cum mai poţi să construieşti o casă

Aceasta exceptie a fost eliminata, potrivit Legii nr. 177/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea in constructii, care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 484 din 2 iulie si care se aplica efectiv de astazi

Concret, si cei care construiesc case la tara – sau care fac lucrari de interventie la locuintele existente – sunt obligati sa angajeze diriginti de santier autorizati, chiar daca cladirea va avea doar parter sau parter cu un etaj. In plus, de verificarea calitatii lucrarilor se ocupa si responsabilii tehnici cu executia autorizati, care sunt angajati de catre persoanele ce executa efectiv lucrarile.

Citeşte şi Cum să îţi construieşti o casă REZISTENTĂ LA CUTREMUR

„Verificarea calitatii lucrarilor executate pentru realizarea constructiilor si a interventiilor la constructiile existente, pentru care se emit (…) autorizatii de construire sau de desfiintare, este obligatorie si se efectueaza de catre investitori prin diriginti de santier autorizati, angajati ai investitorilor si prin responsabili tehnici cu executia autorizati, angajati ai executantilor”, scrie in noul act normativ.

Pe deasupra, proiectele, executia lucrarilor si a constructiilor trebuie expertizate tehnic de catre experti tehnici atestati.

Atentie! Persoanele care nu angajeaza un diriginte de santier pentru a verifica executia lucrarilor pot fi amendate cu sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.

La tara, proiectele tehnice nu sunt controlate pentru casele care au doar parter

Proiectele tehnice trebuie controlate, inainte de a fi folosite, de catre verificatori atestati in acest sens, scrie in Legea nr. 177/2015. Verificatorii trebuie neaparat sa fie alte persoane in afara de cele care au intocmit proiectele.

„Verificarea proiectelor privind respectarea reglementarilor tehnice referitoare la cerintele fundamentale aplicabile, se efectueaza de catre specialisti verificatori de proiecte atestati pe domenii/subdomenii si specialitati, altii decat specialistii elaboratori ai proiectelor. Verificatorul de proiect atestat nu poate verifica si stampila proiectele intocmite de el, proiectele la a caror elaborare a participat sau proiectele pentru care, in calitate de expert tehnic atestat, a elaborat raportul de expertiza tehnica”, scrie in noua lege.

Cu toate acestea, proiectele tehnice nu sunt verificate atunci cand este vorba delocuinte unifamiliale care au doar parter si de anexe gospodaresti ale persoanelor fizice, situate in mediul rural si in satele ce tin de municipii si orase. Aceeasi regula se aplica si pentru constructiile provizorii ce nu necesita autorizatii de construire.

Atentie! In cazul lucrarilor care sunt facute fara ca proiectele tehnice sa fie verificate de specialisti atestati, amenzile aplicabile sunt cuprinse intre 10.000 si 20.000 de lei.

In alta ordine de idei, autoritatile vor veni sa controleze lucrarile, prin intermediul personalului Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC). De la aceste verificari sunt exceptate, totusi, locuintele unifamiliale care au doar parter si anexele gospodarestiale persoanelor fizice, aflate in mediul rural si in satele ce tin de municipii si orase. De asemenea, inspectorii nu controleaza nici constructiile provizorii si lucrarile care se pot face fara a fi necesara o autorizatie de construire.

Proprietarii platesc statului o cota din valoarea lucrarilor

Noua lege dispune ca investitorii sau proprietarii trebuie sa vireze o anumita suma de bani catre ISC.

Mai exact, suma este echivalenta cu o cota de 0,5% din valoarea autorizata (fara TVA) a lucrarilor pentru realizarea locuintelor noi si a lucrarilor de interventie la casele existente.

Suma se plateste catre ISC dupa cum urmeaza:

  • 50% din bani trebuie virati la data transmiterii la ISC a instiintarii referitoare la data inceperii lucrarilor autorizate;
  • restul banilor (suma ce se calculeaza ulterior in functie de valoarea finala a lucrarilor) trebuie virati la data semnarii procesului-verbal de receptie la terminarea lucrarilor.

Nerespectarea acestor termene este penalizata. Detalii despre sancţiuni, pe avocatnet.ro

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu în lumea artistică din România. Un cântăreț a murit într-un accident rutier în Marea Britanie
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferii din România. Regulă pentru românii care dețin două mașini
Playtech.ro
Ce trebuie să faci ca să-ți protejezi ferma de febra aftoasă. Recomandările unui medic veterinar
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Fost consilier al președintelui Zelenski: „România trebuie să construiască un bloc est-european ce poate rezista valurilor care vin”
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Fost concurent de la Survivor România, probleme cu legea. E dat în urmărire generală
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Angajații care primesc bonusuri de sute de lei înainte de Paște 2025
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Devine obligatoriu în România! Termen până pe 14 aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Un nou proces pentru reluarea turului doi al alegerilor prezidențiale a ajuns pe masa ICCJ. Prima decizie a judecătorilor
MediaFlux
Singurul miliardar din top 500 de bogați ai lumii care nu a pierdut bani din cauza tarifelor lui Trump
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu