Parlamentul Ucrainei adoptă în prima lectură o reformă ce atribuie mai multă autonomie estului separatist

Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral) a adoptat luni într-o primă lectură proiectul unei reforme constituționale, cerută de Occident, care acordă mai multă autonomie regiunilor separatiste din estul prorus al Ucrainei, după ce de dimineață mai mulți deputați ai Partidului Radical al lui Oleg Liașko - din coaliția guvernamentală - au ocupat prezidiul, încercând să blocheze votul, relatează AFP.
Iulian Tudor
31 aug. 2015, 12:32
Parlamentul Ucrainei adoptă în prima lectură o reformă ce atribuie mai multă autonomie estului separatist

O majoritate de 256 de deputați, dintr-un minim necesar de 226, au votat în favoarea acestui proiect de lege, calificat de o parte de deputați drept ‘antiucrainean’ și ‘pro-Putin’, în cadrul unei sesiuni agitate, acompaniată de proteste ale dreptei în fața parlamentului.

Mai multe sute de militanți ai partidului naționalist Svoboda au manifestat în fața sediul legislativului împotriva acestei reforme, în timp ce mișcarea de extrema dreaptă Pravâi Sektor (Sectorul de Dreapta) a declarat că a blocat circulația pe strada din fața forului legislativ.

CRIZA DIN UCRAINA: Merkel, Putin şi Hollande au discutat telefonic

Accesul la tribună, unde se află de regulă președintele parlamentului, fusese blocat de parlamentari ai Partidului Radical, care face parte din coaliția proprezidențială, dar care refuză să susțină acest proiect, pe care îl consideră ‘pro-Putin’, potrivit site-ului oficial al acestei formațiuni.

Partidul Samopomoșci, de asemenea componentă a coaliției care îl sprijină pe președintele Petro Poroșenko, s-a pronunțat la rândul ei împotriva acestei reforme, cerute de aliații occidentali ai Kievului, care văd în aceasta o modalitate de aplanare a conflictului armat, soldat cu peste 6.800 de morți în cele 16 luni de violențe.

Petro Poroșenko s-a întâlnit în weekend cu deputați făcând parte din coaliția de guvernământ, dar care se opun acestei reforme pentru a-i determina să se răzgândească.

Criza din Ucraina: Armata şi separatiştii vor încetarea ostilităţilor pe 1 septembrie

Acest proiect se află în centrul unor dezbateri aprinse în Ucraina, unde mulți întrevăd în el o tentativă de a legaliza de facto controlul rebelilor asupra unei părți a estului industrial al țării.

Proiectul de reformă acordă mai multe competențe consiliilor aleșilor regionali și locali, în special celor situate în zona aflată în prezent sub controlul rebelilor. Acest proiect de lege autorizează în special organizarea unei ‘poliții populare’.

Dar contrar așteptărilor separatiștilor, acesta nu confirmă definitiv statutul de semiautonomie al teritoriilor aflate sub controlul lor. Potrivit textului, acest statut trebuie să fie determinat printr-o lege separată și numai timp de trei ani.

Adoptată înainte de sfârșitul anului 2015, reforma constituțională ce include o ‘descentralizare’ pentru estul separatist este prevăzută de acordurile de pace de la Minsk 2, încheiate în februarie între președintele Petro Poroșenko și omologii săi rus, Vladimir Putin, și francez, Francois Hollande, și cancelarul german Angela Merkel.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
David Popovici, între credință și îndoială. Ce i-a răspuns unui copil care l-a întrebat despre Dumnezeu. Ce spune părintele Necula despre Creator
Capital.ro
Trecerea NU mai e liberă. Românii obligați să prezinte actele din mai 2025. Se declară și banii cash
Playtech.ro
Cum se păstrează corect anafura ca să nu mucegăiască. Ce trebuie să faci cu ea după ce o aduci de la biserică
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Clarvăzătoarea supranumită „Baba Vanga a Japoniei” face o profeție înfiorătoare. Un dezastru urmează să lovească lumea în curând
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Obiceiuri bizare de Paște. Unde se fură din cimitir
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Rareș Ion a fost INCINERAT! Ceremonia restrânsă a avut loc în Vinerea Mare, în Capitală: 'Am primit mesaj de la mama lui'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
1.000 lei, mărire la pensie. Șeful Casei de Pensii, anunț oficial înainte de Paște: Pot să vă asigur!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
De ce se merge la biserică în Noaptea de Înviere și ce semnifică Lumina Sfântă?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: toaca – sunetul care nu cere aplauze, dar ne răscolește sufletul