Potrivit acestei surse din cadrul Administrației americane și altor responsabili care au acordat declarații Washington Post, guvernul lui Barack Obama nu a elaborat încă măsuri punitive în forma necesară, însă pregătește terenul pentru aceste sancțiuni.
O asemenea decizie din partea primei puteri economice mondiale împotriva celei de-a doua puteri ar avea consecințe diplomatice colosale, în special cu câteva săptămâni înainte de vizita de stat pe care președintele chinez Xi Jinping o va întreprinde la sfârșitul lui septembrie, potrivit Agerpres.
Washingtonul ‘va răspunde conform unui program și unui calendar pe care îl vom decide’, a explicat, pentru AFP, responsabilul american. Acesta a adăugat că Administrația este pe cale să se doteze cu o ‘strategie completă pentru a lupta împotriva celor implicați’ în spionajul cibernetic. Se are în vedere ‘impunerea de sancțiuni împotriva unor indivizi sau entități’, a precizat acest înalt funcționar american.
În opinia unuia dintre colegii săi citați de Washington Post, ‘aceasta îi trimite un mesaj Beijingului: Administrația americană va începe să riposteze la spionajul economic’. ‘Chinei i se spune: ajunge’, a subliniat acesta.
Pirateria informatică înveninează de mai multă vreme relațiile dintre cele două prime puteri mondiale și dosarul a dominat la sfârșitul lui iunie ‘dialogul strategic și economic’ anual care a avut loc la Washington.
La începutul lui august, secretarul de stat american John Kerry a acuzat China și Rusia că, ‘foarte probabil’, îi citesc email-urile și a atenționat că această problemă de spionaj informatic va fi abordată de președintele Obama în timpul întrevederii sale cu președintele Xi.
Ultimul atac cibernetic masiv pe care l-a cunoscut SUA datează din iunie, când au fost piratate datele personale a patru milioane de angajați federali. Mai multe mass-media americane au arătat atunci cu degetul spre China, însă Beijingul a denunțat acuzații ‘iresponsabile și nefondate’.