Mihai Voicu spune că „acest obiectiv de schimbare a Guvernului rămâne, evident prin mijloace democratice, constituţionale, moţiunea de cenzură este unul dintre ele„.
„Suntem la începutul sesiunii, aceasta este o decizie politică, va fi luată, desigur, prin procedurile interne de partid, prin consultare, eventual, cu alte grupuri parlamentare atunci când vor fi create condiţii. Este prea devreme pentru a mă pronunţa în acest moment cu privire la o dată, un context, o conjunctură de depunere a unei moţiuni de cenzură. Va exista o decizie politică”, a spus Voicu la RFI.
Copreşedintele PNL, Vasile Blaga, a declarat luni la TVR că liberalii vor depune o moţiune de cenzură „la momentul potrivit”, adăugând că personal, şi-ar dori un Guvern minoritar, dar nu exclude colaborarea cu UNPR, având experienţa „colaborării” cu Gabriel Oprea.
„Mi-aş dori un Guvern minoritar, dacă nu vor fi alegeri anticipate, deşi noi ne-am dori alegeri anticipate. Am din marele Partid Naţional Liberal o experienţă mai mare decât mulţi din vechiul PNL al colaborării cu domnul Oprea şi cu UNPR. Să nu uităm că UNPR a susţinut guvernele Boc şi Ungureanu, au fost corecţi, au fost cinstiţi, nu a căzut Guvernul Boc şi Guvernul Ungureanu din cauza lor”, spune copreşedintele PNL.
În ceea ce priveşte ideea unui Guvern minoritar, Voicu a spus: „Trebuie parcurşi întâi paşii. Pentru a putea forma un Guvern trebuie întâi să avem o schimbare de Guvern. Presupunând că am ajuns în acest stadiu, este evident că orice partid politic îşi doreşte un Guvern care să conţină majoritar, dacă nu total, reprezentanţi ai acestui partid, pentru că un Guvern de coaliţie, o negociere de program politic înseamnă concesii din mai multe părţi. Nu e neapărat rău, dar desigur că obiectivul unui partid politic îl reprezintă aplicarea propriului program de guvernare. De aceea, afirmaţia este logică din punct de vedere politic în orice fel de context şi din partea oricărui partid şi oricărui lider de partid, dar este evident că un Guvern monocolor reprezintă primul obiectiv pe care trebuie să şi-l fixeze un partid, atunci când discută despre guvernare. Dacă acest lucru este posibil, trebuie întâi să se apropie de forţele politice care-i sunt cel mai apropiate din punct de vedere doctrinar, spre exemplu UDMR ar fi una dintre opţiunile pe care le-am putea avea”.