Platforme întregi de jocuri, precum Steam sau Origin, s-au dezvoltat în ultimii ani. Chiar pe facebook.com putem să găsim câteva sute de jocuri foarte atractive, amintind aici doar de unul din cele mai populare din ultimii ani şi anume Candy Crush Saga. Acesta este acum disponibil atât în varianta de mobil, pe platformele Android, iOS, Windows Phone, cât şi pe facebook în variantele de PC. Coform informaţiilor publice oferite de compania britanică producătoare, jocul a reuşit să depăşească 600 de milioane de dolari în vânzări. Compania a fost chiar listată la Bursă.
Pe lângă jocurile de facebook, se pare că mai sunt şi alte categorii de jocuri foarte atrăgătoare pentru pasionaţi pe care noi le-am încercat. Am luat că exemplu de pe un site din România o categorie de jocuri cu masini, din dorinţa de a testa nivelul jocurilor din anul 2015. Am petrecut câteva ore , foarte prinşi de micile joculeţe interactive.
La nivel mondial numărul jocurilor care pot fi accesate direct în browser, depăşesc 1 milion, unele dintre acestea depăşind 5 ani de existenţa şi popularitate. Un astfel de exemplu este Zuma Deluxe, o versiune de joc care a reuşit să dezvolte în jurul sau o întreagă industrie a jocurilor cu bile.
Pe lângă jocurile de browser, scoatem în evidenţă şi companiile care produc jocuri pe calculator încă din anii 90 şi care au ajuns să acorde premii de milioane de dolari la evenimentele organizate . Aici remarcăm pe cei de la Riot Games şi a lor League of Legends, un joc foarte popular şi care se regăseşte în aproape toate marile evenimente de gaming la nivel mondial, Vâlve Corporation, producătorul jocului Defenders of Ancients 2 sau EA Sports, producătorul jocului FIFA.
Dacă facem o lista cu cele mai populare jocuri la nivel mondial din acest moment, pe ficare categorie din care acestea fac parte, vom avea: Dota 2 şi League of Legends la secţiunea multiplayer online battle arena (moba), FIFA şi Football Manager la categoria sport, Counter Strike şi Call of Duty la fps-uri şi Hearthstone la nivel de jocuride strategie.
Chiar dacă aceste jocuri nu sunt foarte mediatizate în ţară noastră, putem spune că în ţări precum Suedia, Norvegia, Statele Unite sau ţările asiatice jocurile pe calculator au devenit adevărate joburi pentru profesionişti. Salarii ce depăşesc 10.000 de dolari pe luna şi câştiguri de milioane de euro sunt doar câteva aspecte pe care le putem remarcă în acest segment.
Ne aşteptăm totuşi că în următorii 10 ani, România să aibă şi ea o televiziune dedicată acestui segment.