„La frontierele noastre sunt create focare de tensiune militară. Încercările de a aduce la putere regimuri politice antirusești în statele din fosta URSS nu se mai termină„, a denunțat el, adăugând că, la ora actuală, cele mai multe dintre cele mai importante țări occidentale își modernizează activ arsenalele, potrivit Agerpres.
„Crește potențialul ofensiv al forțelor armate comune ale Alianței Nord-Atlantice. Resurse considerabile sunt investite în dezvoltarea de arme de perspectivă în baza unor tehnologii de generație nouă. În teritoriile adiacente Rusiei își cresc prezența militară SUA și NATO„, a spus Patrușev, în contextul în care relațiile Rusiei cu Statele Unite și Uniunea Europeană sunt la cel mai scăzut nivel de încheierea Războiului rece, ca urmare a rolului Moscovei în criza ucraineană.
Citeşte şi Angela Merkel constată că nu există niciun dialog constructiv între Rusia şi NATO
În plus, el a acuzat țările occidentale de încercarea de a împiedica dezvoltarea economiei ruse prin restrângerea participării companiilor străine în proiecte comune cu Rusia, invocând în acest sens proiectele de conducte Nord Stream și South Stream. Patrușev a mai spus că există tentative de contestare a dreptului Rusiei la exploatarea resurselor din platoul continental al zonei arctice.
În iunie, ministrul rus adjunct al apărării, Anatoli Antonov, a declarat că NATO încearcă să provoace Moscova la o nouă cursă a înarmării, în replică la anunțul făcut de șefa Forțelor Aeriene americane, Deborah Lee James, privind desfășurarea unor avioane de vânătoare invizibile de tipul F-22 Raptor în Europa de Est.