Această călătorie de trei zile în Alaska a președintelui Obama survine cu trei luni înainte de conferința de la Paris care are ca scop un acord global pentru a încerca limitarea încălzirii globale la două grade Celsius și a evita accelerarea acestui fenomen.
Citeşte şi Concediul s-a terminat: Obama se întoarce cu familia la Casa Albă
„Schimbările climatice reprezintă principalul factor din spatele retragerii ghețarilor”, a explicat Deborah Kurtz, care lucrează în cadrul Parcului Național. „Aproape toți ghețarii din Alaska sunt în retragere”, a precizat expertul.
„Acesta este unul dintre cei mai studiați ghețari deoarece a devenit foarte accesibil”, a spus președintele SUA. „Aceasta spune ceva despre gradul de urgență cu care trebuie să facem față acestei probleme”, a mai adăugat numărul unu american, conform Agerpres
„Acesta este cel mai bun indicator al provocării cu care ne confruntăm atunci când vorbim despre schimbările climatice,” a adăugat el, după un discurs sub formă de punere în gardă în care a avertizat: „Noi nu acționăm suficient de repede”.
Dovezi ale sentimentelor contradictorii stârnite de această vizită prezidențială în vastul stat Alaska, strâns legat de explorarea petrolieră, sunt mesajele protestatarilor care s-au adunat luni în centrul orașului Anchorage pentru a solicita anularea licenței acordate companiei Shell de a fora în Marea Ciukotsk, la nord de Alaska.
Marți, la sosirea elicopterului pe micul aeroport din Seward, oraș cu 3.000 de locuitori, Barack Obama a fost întâmpinat de un banner imens desfășurat pe un câmp, pe care scria: „Bun venit domnule președinte, mulțumesc pentru autorizația acordată Shell”.
Dar climatul nu este singura preocupare a locuitorilor din acest teritoriu vast vândut în 1867 Statelor Unite de către Imperiul Țarist și devenit din anul 1959 cel de-al 49-lea stat al SUA.
„Vă dorim bun venit pe vârful Denali”, putea fi citit, pe de altă parte, pe o pancartă purtată de un locuitor vizibil încântat de decizia prezidențială de a redenumi Muntele McKinley (6.100 metri), cel mai înalt vârf din America de Nord, cu numele original Denali, mai relatează AFP.
Vezi şi Unde îşi fac concediile liderii lumii VIDEO
Vârful a fost numit Muntele McKinley în 1896, după numele lui William McKinley, care reușise să câștige nominalizarea republicană pentru președinția SUA.
Dar nativii din Alaska denumiseră cu mult înainte muntele cu numele ‘Denali’, însemnând „Cel mai înalt”. În 1975, statul Alaska a denumit în mod oficial muntele cu numele ‘Denali’ și a presat guvernul federal să facă același lucru.
Însă, locuitorii din Alaska au fost blocați în Congres de reprezentații statului Ohio care au dorit să ofere muntelui numele ‘McKinley’ ca un omagiu adus celui de-al 25-lea președinte al SUA, care a servit din 1897 până la asasinarea sa în 1901.
Luni, 31 august, președintele Barack Obama a restabilit oficial numele piscului ‘Denali’