Cei trei judecători, a căror decizie este conformă cu rechizitoriul Parchetului, au estimat că ”la finalul investigațiilor, nu s-a demonstrat că Yasser Arafat ar fi fost asasinat cu poloniu-210 și nu există probe suficiente ale intervenției unui terț care ar fi putut atentat la viața sa”, a relevat procurorul din Nanterre (la vest de Paris), într-un comunicat de presă.
Francis Szpiner, avocatul văduvei fostului lider palestinian, Souha Arafat, a anunțat pe contul său de Twitter închiderea anchetei pentru asasinat.
Mormântul lui Yasser Arafat, din Cisiordania, a fost deschis în noiembrie 2012 și au fost prelevate 60 de eșantioane, trimise spre analiză unui număr de trei echipe de experți din Elveția, Franța și Rusia.
Experții mandatați de justiția franceză au respins, la începutul anului, ipoteza unei otrăviri cu poloniu-210 a lui Yasser Arafat, decedat într-un spital de lângă Paris pe 11 noiembrie 2004.
Citeşte şi Asasinarea lui Yasser Arafat: S-a încheiat informarea judiciară. Ce au descoperit magistraţii
În 2013, experții francezi și cei ruși au exclus deja ipoteza otrăvirii drept cauză a morții lui Yasser Arafat. În opinia experților francezi, prezența unui gaz radioactiv natural (radon) în mediul extern ar explica concentrația ridicată de poloniu-210, potrivit Agerpres.
În schimb, experții elvețieni au apreciat că teza otrăvirii este ”mai coerentă” cu propriile rezultate.
Cei trei judecători din Nanterre fuseseră însărcinați în august 2012 cu o informare judiciară pentru ”asasinat”, după o plângere depusă de Souha Arafat în urma descoperirii de urme de poloniu pe obiecte personale ale acestuia.