„Am văzut din partea dumneavoastră şi a unor membri ai cabinetului anumite atitudini şi luări de poziţie care apreciez că intră în contradicţie cu statutul politic firesc pe care îl presupune o asemenea construcţie guvernamentală. În mod concret, mă refer la tendinţa de a anunţa, cu o anumită lejeritate, iniţiative politice importante care vor avea consecinţe pe termen mediu şi lung, chiar şi asupra generaţiilor viitoare”, îşi începe Tăriceanu epistola către primul-ministru.
Liberalul vizează decizii şi poziţii ale guvernului Ungureanu privind regionalizarea, privatizarea în domenii importante, precum resursele naturale şi energia, nivelul salarizării personalului bugetar şi cota CA. Tăriceanu susţine că aceste chestiuni sunt tratate într-o manieră politicianistă având ca scop să ajute PDL în alegeri, iar eventualele erori vor trebui corectate de guvernul viitor.
„Consider că astfel de iniţiative, ar trebui să ţină de resortul unui cabinet rezultat în urma alegerilor, cu deplină legitimitate politică şi numai după ce ele vor fi prezentate în faţa electoratului, prin competiţia între programe de guvernare bine structurate, care vor fi supuse unei dezbateri publice riguroase, în campania electorală”, scrie fostul preşedinte al PNL.
Acesta susţine că Ungureanu îşi datorează funcţia unei conjuncturi politice dificile, anume protestele de stradă de la începutul anului, iar guvernul său a fost investit doar pentru a administra treburile curente ale ţării şi pentru a pregăti alegerile. „Având în vedere această situaţie vă îndemn să determinaţi cabinetul să reintre în rolul politic pentru care a fost învestit”, solicită Popescu-Tăriceanu.
Liderul deputaţilor liberali nu-i contestă însă dreptul lui Ungureanu de a se prezenta în alegeri drept candidat la postul de prim-ministru din partea coaliţiei guvernamentale cu un program care să conţină măsurile preconizate actualmente de către Guvern.
„Pe de altă parte, până în momentul în care electoratul se va fi pronunţat cred că este bine ca actualul cabinet să se concentreze asupra rolului pentru care a fost învestit şi să nu asume acţiuni în domenii cheie, care sunt de natură să angajeze România pe termen mediu şi lung”, conchide Călin Popescu-Tăriceanu.