Jurnaliștii de la săptămânulul german Die Zeit au realizat un amplu reportaj în comuna Budila din județul Brașov. În centrul atenției este un tânăr de 17 ani, de etnie rromă, Petrică. Petri, așa cum îl numesc nemții, este singurul din Budila care are șansa să obțină diploma de bacalaureat în acest an.
„În dimineața de dinaintea primului examen, Petri s-a așezat în genunchi în fața patului și s-a rugat. A cerut sprijin divin pentru a găsi răspunsurile corecte. A rostit rugăciunea în șoaptă, că să nu își trezească fratele cu care împarte patul și nici pe ceilalți doi care dorm în patul alăturat. Tatăl lor părăsise casa înainte să se crape de ziuă. Lucrează la o firmă de salubrizare”, scrie Die Zeit.
Mama îl îmbrățișează înainte de despărțire. „Ești un băiat deștept și o să reușești”, îi șoptește ea.
„Petri aparține minorității rrome din Budila, un sat din România, aflat la marginea Carpaților. Cele mai multe căsuțe din sat au peste o sută de ani. Strada Principală este străbătută de un pârâu plin de sticle de plastic și de căruțe trase de cai. Fiecare al treilea locuitor este minor. Puțini își încheie studiile, și mai puțini frecventează o școală din orașul Brașov. În ultimii ani o singură persoană a dobândit diplomă de bacalaureat. Ea este acolo, unde Petri visează să ajungă, la universitate”, notează Die Zeit, citata de mariustuca.ro.
Mama lui a știut tot timpul că este un copil special. „Încă de la grădiniță era avid de cunoaștere, de aceea l-am trimis cu un an mai repede la școală. Nu vreau să își câștige existența la tăiat lemne în pădure”, spune ea.
În clasele primare era premiant, astfel că unul dintre profesori i-a recomandat să plece la Brașov.
„Pentru prima zi de școală în oraș a primit un ghiozdan Spiderman. I-am dat pantaloni frumoși și o cămașă nouă. În fiecare zi ieșea la cinci din casă, însă nu a trebuit să îl trezim niciodată”, povestește mama.
Când prietenii îl chemau la fotbal, el prefera să rămână în casă și să învețe. Mama lui spală trepte, curăță locuințe, spală vase, câteodată și 16 ore pe zi, totul cu un singur scop: „Copiii mei să o ducă mai bine decât mine, fiindcă și frații lui Petri îi calcă pe urme”.
Părinții lui Petri vor să rupă acest cerc vicios al sărăciei.
Pentru a avea mai multe șanse la bacalaureat, Petri a beneficiat de două ori pe săptămână de meditații la matematică. Integralele îi dau mari bătăi de cap. O organizație umanitară a preluat cazul său și îi achită abonamentul lunar pentru trenul Budila-Brașov. Organizația are profil religios, de aceea ora de rugăciune nu poate lipsi din program. Petri nu pare deloc deranjat, lui îi face plăcere.
„Dacă Dumnezeu ne iubește ne testează credința și după aceea ne răsplătește și mai mult”, spune Petri.