Ministrul Daniel Constantin: Vrem să plătim ÎN AVANS despăgubirile pentru FERMIERI până în decembrie

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a anunţat miercuri că autoritățile intenționează să plătească în avans, respectiv în lunile noiembrie sau decembrie 2015, despăgubirile pentru pagubele suferite de fermieri din cauza secetei, iar sprijinul nu va fi mai mare de 400 de lei pe hectar, la culturile de bază.
Iulian Tudor
09 sept. 2015, 16:40
Ministrul Daniel Constantin: Vrem să plătim ÎN AVANS despăgubirile pentru FERMIERI până în decembrie

„În cadrul Consiliului de Miniștri, România alături de Polonia a făcut o informare cu privire la pierderile pe care le-am înregistrat. Le-am adus la cunoștință fermierilor și despăgubirile care se plătesc în Polonia, și desigur mai sunt și alte state afectate într-o proporție mai mică — de pildă Cehia. Pentru fermierii români, vom notifica probabil săptămâna viitoare, după ce avem imaginea completă la nivel național.

Am convenit următorul lucru: în conformitate cu regulamentul european, putem să plătim despăgubiri pentru pierderea de venit pe care au înregistrat-o în anul agricol 2015 față de media ultimilor 3 ani, 2012, 2013, 2014. Ca să vedem pierderea, desigur ar trebui în mod normal să așteptăm bilanțul. Nu putem să așteptăm până atunci și vrem să notificăm Comisia Europeană să plătim în avans, încă din anul 2015, adică până la sfârșitul acestui an, undeva în luna noiembrie sau decembrie.

Valoarea va fi stabilită în urma unor calcule pe care le prezentăm Comisiei Europene, dar sprijinul nu va fi mai mare de 400 de lei pe hectar, dacă vorbim de culturile de bază, și aici mă refer la porumb și floarea soarelui, care au fost afectate. Dacă vorbim de cartof sau de sfecla de zahăr, sau de legume, despăgubirile ar trebui să fie ceva mai mari”, a afirmat Daniel Constantin, după întâlnirea cu liderii asociațiilor și federațiilor reprezentative din sectorul agricol și de creștere a animalelor.

Citeşte şi: Ministrul Daniel Constantin: Vrem să aducem informaţiile despre fondurile europene mai aproape de fermieri

Potrivit acestuia, despăgubirile vor fi acordate pe două categorii — persoane fizice și persoane juridice, scrie Agerpres.

„Persoanele juridice vor primi un avans în acest an, care nu va fi mai mare de 300 de lei la hectar, sau în conformitate cu valoarea care a fost stabilită de către comisiile locale, cu o mențiune: trebuie să fie asigurați. Dacă nu sunt asigurați, primesc jumătate din valoarea acestui sprijin ca și despăgubire.

La persoanele fizice, având în vedere că majoritatea nu sunt asigurați, probabil că avansul din acest an va fi nu mai mult de 200 de lei sau în conformitate cu pierderea pe care au înregistrat-o comisiile județene care au făcut această centralizare”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Oficialul a menționat, totodată, că săptămâna viitoare vor fi disponibile toate datele concrete din piață, cu privire la valoarea pierderilor iar sprijinul poate ajunge până la 80%.

„În legătură cu valoarea pierderilor, săptămâna viitoare vom avea toate estimările din piață, de fapt vom avea datele concrete, pe baza cărora vom transmite solicitarea către Comisia Europeană.

Sprijinul poate ajunge la 80 la sută în conformitate cu Directiva Europeană, din pierderea pe care au stabilit-o, dar e de 80 la sută sau 60 la sută, în conformitate cu bugetul fiecărui stat membru. Mai e un lucru important. În partea de cash — flow, Comisia Europeană a venit cu propunerea ca fiecare stat membru să poată să plătească în avans până la 70 la sută din 16 octombrie, față de 50 la sută, cât era până acum.

Sigur că e o măsură bună, toți miniștrii au spus un lucru: nu terminăm în niciun stat membru controalele pe teren. A fost un an mai special anul acesta, 2015, chiar și în România: o legislație nouă, o politică agricolă comună nouă, car s-au implementat destul de dificil. Ca atare, niciun stat nu este pregătit să plătească, chiar dacă avem această facilitate, nici măcar 50 la sută, dar 70 la sută, și atunci am solicitat o derogare”, a precizat ministrul.

Acesta a înaintat o scrisoare către comisarul Phil Hogan (comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală n.r.), în care menționează că se dorește ca plata să aibă loc după finalizarea controalelor administrative, fără să se mai aștepte controalele pe teren.

„Dacă această solicitare va fi acceptată de către Comisie, atunci vrem să plătim mai mult de 50 la sută. Nu garantez 70 la sută, pentru că efortul ar fi uriaș. 70 la sută în avans ar însemna un miliard 119 milioane de euro. Bani pe care îi plătim întâi de la bugetul de stat, după aceea îi returnează Comisia în două luni de zile.

A fost o propunere interesantă astăzi, respectiv cei care au suferit pierderi din cauza secetei să primească 70 la sută, iar ceilalți 50 la sută, astfel încât să putem să folosim un buget pe care l-am găsit undeva la 850 milioane de euro disponibil în momentul de față. Nu cred că pierderile ajung chiar la două miliarde de euro”, a mai spus Daniel Constantin.

DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Cum arată Lidia Buble în costum de baie, la 31 de ani! Și-a etalat silueta de model într-un costum minuscul – FOTO
Fanatik.ro
Superalimentul care este „o adevărată pastilă de sănătate”. Deși are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, protejează inima și ajută la slăbit, mulți români evită să-l consume
Capital.ro
Marea actriță a României a murit. A fost o legendă a teatrului. S-a înălțat la ceruri. Drum lin printre stele!
Playtech.ro
Detalii bombă despre viața Monicăi Gabor în America. Cum se comportă Mr.Pink cu ea
DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Adevarul
Maia Morgenstern, jignită în Teatrul Evreiesc de Stat, unde a jucat 45 de ani: „Ce caută asta în teatru?/E prea mult. E oribil”
wowbiz.ro
Cătălin Botezatu a văzut cum este tratată Monica Gabor de Mr Pink și acum rupe tăcerea
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Detalii fascinante despre „Cambridge Five”. Culisele spionajului britanic și Regina
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Ce s-a descoperit pe cadavrul femeii ucise din Bragadiru. Medicii legiști au examinat trupul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu! Anunțul venit chiar acum din străinătate
StirileBZI
Se înlocuiesc permisele de conducere vechi! Ordinul de la UE este pentru toate țările!
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
"L-am văzut!" - Dezvăluiri cutremurătoare despre Yanis, băiețelul sfâșiat de câini la Craiova
substantial.ro
Prognoza meteo: Vreme mai caldă și precipitații deficitare în următoarele patru săptămâni
MediaFlux
TRAIAN BĂSESCU, BOLNAV! Mâna îi TREMURĂ INCONTROLABIL VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Luna decisivă. Sunt așteptate ofertele pentru două autostrăzi cu impact major în România. Investițiile depășesc 5 miliarde de euro!