CRIZA IMIGRANŢILOR. Centrul Regional pentru solicitanţii de azil din Giurgiu are o capacitate de 100 de persoane. La ultimul etaj se află opt dormitoare, dar la nevoie capacitatea poate ajunge până la 180 de locuri. Clădirea este structurată pe două etaje. La primul se află foarte multe birouri administrative, iar la parter se află cabinet medical, o cameră de rugăciune, săli de gimnastică, de forţă şi săli pentru cultură, unde au acces la televizor şi internet. Potrivit România TV, ei pot oricând să meargă oriunde doresc. Singura condiţie este ca la ora 22.00 să fie înapoi în centru.
În cazul în care nu respectă minimele reguli impuse, ei pot suporta sancţiuni.
Comisia Europeană a publicat tabelul cu cotele suplimentare de refugiaţi ce revin fiecărei ţări. România va trebui să primească 4.646 de refugiaţi, cei mai mulţi urmând a fi preluaţi din Ungaria.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că nu este de acord cu propunerea Comisiei Europene privind cotele obligatorii de refugiaţi, despre care a spus că sunt „numărate într-un mod birocratic”, fără a consulta statele membre UE.
Klaus Iohannis a precizat că mandatul României la conferinţa Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), de pe 14 septembrie, va fi să nu accepte cote obligatorii de refugiaţi, potrivit România TV.
„Am luat act cu nemulţumire de proiectul prezentat în Parlamentul European, faptul că din partea Comisiei s-a lucrat pe un proiect destul de birocratic, care a fost prezentat. După părerea mea, acesta nu va duce spre o soluţionare. Oricum, avem de-a face cu un proiect care prevede în detalii, care nu ar fi fost necesare în această faza, numărul de imigranţi care vor putea fi repartizaţi în diferite state.
Luni, 14 septembrie, se va întruni în şedinţa extraordinară a Consiliului de Justiție și Afaceri Interne (JAI), unde se va lua în discuţie această chestiune. Din partea României va participa minstrul de Interne, cu care am avut o discuţie joi dimineaţă, iar mandatul ministrului de Interne la conferinţa JAI este să nu declare adeziunea noastră pentru cotele obligatorii de refugiaţi”, a spus Klaus Iohannis.
CITEŞTE ŞI: Comisia Europeană cere României să primească 4.646 de refugiaţi
Şeful statului a adăugat că nu este oportun şi nu este o soluţie să fie stabI lite astfel de cote şi că este nemulţumit de anunţul Comisiei Europene.
„Aici nu vorbim de cifre. În primul rând vorbim de oameni şi nu de piese care trebuie numărate. Vorbesc de imigranţii care vin în Europa. În al doilea rând este vorba despre o solidaritate europeană şi România şi-a declarat-o şi nu doar prin vorbe, ci şi prin oferta de a primi un număr mare pentru noi, de refugiaţi.
Nu considerăm că este o soluţie şi nu considerăm că este oportun să vorbim despre cote obligatorii, calculate într-un mod foarte birocratic, fără a consulta statele membre„, a mai spus preşedintele Klaus Iohannis.