Deputaţii europeni au denunţat „lipsa de solidaritate regretabilă faţaă de solicitanţii de azil” şi s-au declarat pregătiţi să aprobe într-o „procedură accelerată”, proiectul prezentat miercuri de Juncker.
Dacă primul mecanism de repartizare de urgenţă a 160.000 de refugiati, dintre care Romania va primi peste 6.000, nu are nevoie decat de avizul consultativ al Parlamentului European, mecanismul definitiv va avea nevoie si de votul PE.
In cadrul primului discurs asupra starii Uniunii, dominat de criza migratorie, presedintele Comisiei Europene a cerut statelor membre sa repartizeze de urgenta 160.000 de refugiati care se afla deja pe teritoriul batranului continent. „Acest lucru trebuie facut de maniera obligatorie”, pentru a nu lasa „Italia, Grecia si Ungaria sa se descurce singure”.
Juncker a preconizat după aceste măsuri de urgenta un „mecanism permanent de relocare” cu caracter obligatoriu.
Rezoluţia a fost adoptată la Strasbourg cu 432 voturi pentru, 142 împotrivă şi 57 de abţineri. Eurodeputaţii şi-au anunţat sprijinul pentru aceste initiative şi au cerut o „cheie de repartizare echitabilă şi obligatorie” între state.