Deținutul a apelat la un artificiu legislativ și a formulat, la judecătoria sectorului 2 din Capitală, o contestație la executare, ce urmează să fie dezbătută.. Conform Codului de Procedură penală, o astfel de solicitare poate fi făcută în următoarele cazuri: când s-a pus în executare o hotărâre care nu era definitivă, când executarea este îndreptată împotriva altei persoane decât cea prevăzută în hotărârea de condamnare, când se iveşte vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare sau când se invocă amnistia, prescripţia, graţierea sau orice altă cauză de stingere ori de micşorare a pedepsei.
Pîrlețeanu se află în executare unei pedepse de 12 ani și 10 luni de carceră, după ce judecătorii de la Curtea De Apel București i-au contopit condamnarea pe care o avea deja cu cea de un an și jumătate de închisoare primită pentru amenințările cu moartea la adresa judecătoarei CC Aspazia Cojocaru.
„Stimată doamnă judecător/ Cît de curînd am să te omor/ Şi nu-i poveste pentru copii/ Vei fi victimă la 78/200/ Te voi trimite după Elodia dragă/ Să nu te mai întorci niciodată/ Că eşti un magistrat corupt/ De-mi vine să te…/ Am resentimente mari faţă de magistraţi/ Vedeava-şi decapitaţi/ Că sunteţi atât de corupţi dragă/ Că aţi nenorocit o lume întreagă!!!/ Cu stimă şi respect… (asasinul Elodiei)”, i-a scris judecătoarei constituţionale deţinutul Nicu Pîrleţeanu, închis în Penitenciarul Giurgiu.
Acest deţinut sustinea ca a ucis-o pe Elodia Ghinescu si ca poate aduce in fata instantei obiecte ale avocatei, in vederea expertizarii. „Imprejurarea noua este ca la dosarul clientului meu, un detinut, Nicu Parleteanu, a depus un document in care acesta spune ca detine bunuri ale Elodiei care pot fi expertizate. Asadar, se impune lamurirea oricarui aspect rezonabil care priveste legatura cu cauza noastra. Ce altceva sa fie mai rezonabil decat atunci cand vine o persoana si spune: ‘Eu sunt (n.r. – autorul), pot sa-ti aduc obiectele (n.r. – victimei)!’?!… E obligatoriu ca toate persoanele care au cunostinta de savarsirea unei infractiuni sa informeze organele judiciare si acestea sa lamureasca veridicitatea sub toate aspectele”, a declarat atunci avocata lui Cioaca, Maria Vasii.