Cartea a apărut la noi pe 1 martie, în ziua în care s-a lansat şi în alte 14 din cele 17 state care au achiziţionat drepturile de autor. Într-o declaraţie, autoarea spune că se îndoieşte că, în viitorul apropiat cartea sa va apărea la Moscova, chiar dacă o editură şi-a exprimat interesul pentru ea. Despre jurnalistul independent Masha Gessen pot să vă spun că este de origine rusă, că în 1981 se stabileşte în SUA cu familia iar din 1991 revine la Moscova, unde se află şi azi. Scrie în mod constant pentru The New Republic, New Statesman, Granta şi Slate. Masha Gessen este corespondentul rus pentru publicaţia US News & World Report iar pentru cartea aceasta a declanşat o investigaţie jurnalistică uluitoare bazată pe: documente inedited şi interviuri private cu oameni care respiră acelaşi aer cu Putin. Despre acest proiect se ştia de anul trecut, în octombrie, la Târgul Internaţional de carte de la Frankfurt, când se discuta despre manuscrisul jurnalistei care se baza pe surse la care niciun alt coleg de breaslă nu mai avusese acces până atunci.
Cred ca mulţi dintre voi cunosc celebrele păpuşi matrioşka. În ele este depozitat simbolismul Rusiei de ieri şi de azi. Asta este atmosfera din cartea Mashei Gessen. Cu fiecare capitol, cu fiecare pagină, jocul te duce din matrioşka Gorbaciov la matrioşka Elţîn, iar printre ele este insinuat un Dmitri Medvedev, văzut mai degrabă ca o marionetă, şi se termină, deocamdată, cu matrioşka Putin, care poartă în ea esenţa puterii de azi. Autoarea spune povestea lui Putin care inglobează în el nu doar tradiţia ultimilor 70 de ani ce pe aceea a întregii Rusii, istoria şi mai ales consolidarea puterii ca forţă a terorii, ca exercitare a fricii. Văzut mai degrabă ca un şef al clanului de mafioţi de la Kremlin, Putin este descris ca un om cu o avere imensă, despre care autoarea spune că ştie, chiar de la surse din interiorul puterii, că se ridică la peste 40 de miliarde de dolari. Analiza pe care Masha Gessen a realizat-o este uluitoare prin toate datele, statisticile şi documentele în premieră pe care le aduce în lucrarea ei. Cartea te duce atât de aproape de Putin şi te poartă într-o Rusie halucinantă, încât reuşeşte să te sperie cu adevărat. După fiecare capitol spui că nu poate fi chiar aşa, apoi revii şi zici: şi dacă este ?
Masha Gessen te pune faţă în faţă cu un om care exercită o mare atracţie şi fascinaţie. Doar puterea este cel mai bun afrodisiac, nu? Ca cititor dai piept cu momente dure din ultimii 12 ani ai Rusiei: conflictele din Cecenia, cazul marinarilor de pe submarinul Kursk, criza ostaticilor de la Teatrul Dubrovka din Moscova şi din şcoala din Beslan, eliminarea inamicilor politici, asasinarea fostului spion Litvinenko şi a jurnalistei Anna Politkovskaia, cazurile Prokhorov si Hodorkovski.
Este universul lui Putin, dar unul cu multe găuri negre, acelaşi Putin care în 2007 este desemnat de TIME drept omul anului, iar FORBES USA îl plasează pe locul doi în topul celor mai puternici oameni ai planetei pe anul 2011. Vă invit să citiţi acest volum, este fascinant, bine scris, dinamic, fără să plictisească nici o clipă. În timp ce cartea despre el a cucerit lumea, Vladimir Putin se pregăteşte pentru „încoronare”, iar un document publicat de curând de RIA NOVOSTI arată că pentru acest eveniment Kremlinul va cheltui 26 de milioane de ruble, adică 867 de mii de dolari. La recepţie vor participa 1.000 de invitaţi.
Masha Gessen , autoarea volumului “Omul fără chip”, este noua Anna Politkovskaia .Cu toate astea ea a ales, cu mult curaj, să respire aerul de la Moscova şi să transmită de acolo lumii mesajul ei: De la Kremlin, totuşi cu dragoste…