Anul trecut, laboratorul mobil a fost amplasat în următoarele locuri: Calea Victoriei – Cercul Militar, Agenţia de Protecţia Mediului, Şos. Mihai Bravu – zona Bucur Obor, Parcul Drumul Taberei, Şos. Berceni, Spitalul Prof. Dr. Obregia, Şos. Panduri – Spitalul Prof. Dr. Burghele, B-dul Ferdinand – Spitalul de Ortopedie Foişor, depoul RATB Bujoreni – B-dul Timişoara şi depoul RATB Niţu Vasile, potrivit adevarul.ro.
Pentru a detecta cât de poluat este aerul dintr-o anumită zonă, reprezentanţii municipalităţii duc autolaboratorul în locul în care vor să verifice calitatea aerului. Testarea aerului se face cu ajutorul unui catarg telescopic montat pe autolaborator. Pe aici, aerul este captat şi transportat spre analizatoare, iar datele obţinute în perioada în care laboratorul mobil stă într-un loc sunt centralizate pe baza rapoartelor întocmite de specialiştii Primăriei.
„Pe calculator vedem rezultatele în timp real. Anul trecut am înregistrat 48 de depăşiri pe o staţie. Faptul că sunt depăşiri nu înseamnă că stăm tocmai rău. Cele mai mari depăşiri le-am înregistrat în Drumul Taberei, acolo unde se face şi metroul, în Piaţa Universităţii, Berceni„, explică tehnicianul care supraveghează laboratorul mobil.
De asemenea, acesta susţine că, de obicei, depăşirile apar în zonele centrale ale Bucureştiului, aici unde traficul este intens, dar şi în apropierea şantierelor deschise. O altă zonă în care au fost înregistrate depăşiri este cea de la Titan, din apropierea policlinicii cu acelaşi nume. Depăşirile au fost înregistrate aici în 2013, pentru că în apropiere este deschis un şantier important, prin care municipalitatea şi-a propus să reabiliteze şina de tramvai din zonă şi să modernizeze trotuarele.
Şi în Berceni au fost înregistrate depăşiri în 2014 pentru că, spun reprezentanţii municipalităţii, aici există o zonă în care se adună multă mijloace de transport ale RATB-ului. „Turează maşinile cât pot de tare şi cresc valorile pentru monoxid de carbon. O altă zonă în care au fost înregistrate depăşiri a fost lângă Spitalul Obregia. Aici era o parcare neasflaltată şi tot praful ăla de la maşini se ridica în aer”, a precizat Bernhard Lorinczi, unul dintre cei care supraveghează laboratorul mobil.
Şi în apropierea Spitalului de la Foişorul de Foc au fost înregistrate, în 2014, depăşiri. În zona Panduri au fost depăşiri în ceea ce priveşte ozonul, în vreme ce în Piaţa Victoriei a existat doar o zi de depăşiri. Concret, atrag atenţia reprezentanţii municipalităţii, cele mai poluate zone ale oraşului sunt cele în care sunt şantiere deschise, parcări neasfaltate din care se ridică praful şi zonele în funcţionează diverse maşinării.