Conform Agerpres, Ungaria are nevoie în special de saltele, lenjerii de pat, perne, pături și sisteme de încălzire. Guvernul ungar a solicitat deja Uniunii Europene opt milioane de euro ca asistență de urgență pentru extinderea taberelor de refugiați, Comisia Europeană promițând că va examina rapid această cerere.
Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. „Ne aflăm în faţa unei REBELIUNI”. Se va recurge la arestări
Activarea mecanismului comunitar de protecție civilă ar înlesni mobilizarea serviciilor de urgență pentru a răspunde necesităților imediate ale Ungariei. Odată ce se va lua această decizie, CE va lansa un apel către toate statele UE să ajute Ungaria și va coordona întregul proces. Concret, statele vor transmite executivului comunitar cu ce pot contribui, iar Comisia va informa Ungaria cu privire la ajutorul disponibil, urmând ca apoi guvernul de la Budapesta să decidă asupra ajutorului la care va apela și va intra în contact direct cu statele ce furnizează acest ajutor.
Premierul ungar Viktor Orban a anunțat, tot vineri, că orice refugiat care va pătrunde ilegal pe teritoriul Ungariei începând cu data de 15 septembrie va fi arestat. Însă autoritățile ungare se așteaptă la o presiune tot mai mare la granița sudică, având în vedere că în numai 12 ore încă 7.600 de refugiați au pătruns în Macedonia, alți circa 22.500 fiind în prezent în curs de a fi transferați de pe insula grecească Lesbos către Atena, toți aceștia urmând să sosească în zilele următoare la granița sârbo-ungară pe care vor dori să o treacă în drumul lor către destinațiile preferate din vestul Europei, mai ales Germania și țările scandinave. Numai în ultimele 24 de ore alți 16.000 de refugiați au trecut granița dintre Ungaria și Austria.