Adevarul este ca inventarea de povesti poate afecta nu doar relatiile personale cu si corpul celui care le rosteste. Cel putin acestea sunt concluziile unui studiu realizat de catre Universitatea Notre Dame.
In timpul cercetarii, cei 110 voluntari cu varste intre 18 si 81 de ani, impartiti in doua grupuri, au fost studiati timp de 10 saptamani. Unui grup i s-a cerut sa nu rosteasca nicio minciuna pe durata studiului. In vreme ce celuilalt nu i s-a dat nicio intructiune legat de ocolirea adevarului. O data pe saptamana subiectii erau supusi unui test cu detectorul de minciuni. Iar rezultatele au fost uluitoare.
Astfel, la finalul celor 10 saptamani, grupul care nu spusese nicio minciuna au reportat mai putine dureri de cap si alte probleme fizice cum ar fi dureri de gat sau insomnie. De asemenea, s-a observat o reducere a nivelului de stres si relatii interpersonale mai fericite.
„Analizele statistice au aratat o imbunatatire atat a relatiilor interpersoanale cat si a sanatatii in cazul celor care au spus mai putine minciuni”, sustine conducatorul studiului Lijuang Wang.
Daca unele cercetari legate de minciuni sustin ca multi dintre oameni rostesc doua-trei neadevaruri la fiecare 10 minute, altele vorbesc despre o minciuna o data pe zi. Insa numarul minciunilor spuse este mai putin important comparativ cu efectele acestora.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO