La Chişinău, în centrul oraşului, se cere pentru a şaptea zi consecutiv demisia Guvernului şi a conducerii Băncii Centrale şi alegeri anticipate. Celor câteva sute de persoane care stau de o săptămână în corturi continuă să li se alăture oameni veniţi din diferite localităţi ale Republicii Moldova, numărul protestatarilor ajungând la câteva zeci de mii.
„Ne deranjează tot ce se întâmplă în ţară. Salarii mici, de lucru nu este, banii se fură, băncile se închid. Ne gândim, dacă în alte ţări se schimbă înspre bine, şi în Moldova trebuie să se schimbe„, spun oamenii. „Moldovenii nu sunt robi” şi „Moldovenii au demnitate!” sunt doar câteva dintre mesajele care s-au auzit în piaţă.
Citeşte şi Proteste la Chişinău: Guvernul demisionează numai în cazul unui vot de neîncredere dat de Parlament
Acţiunile de protest de la Chişinău sunt organizate de platforma civică Dreptate şi Adevăr (DA), o structură lansată de câţiva lideri de opinie, la începutul acestui an. Duminică, la protest s-a alăturat și organizația nonguvernamentală „Tinerii Moldovei” care pledează pentru unirea Moldovei cu România. Tinerii susțin că au fost bruscați de un gup de protestatari și câțiva reprezentanți ai organizației DA. Ulterior, platforma le-a permis activiștilor să se alăture protestului.
Citeşte şi Delia, speriată de moarte la Chişinău: Am fost urmăriţi de o maşină
Principalele solicitări ale protestatarilor de la Chişinău sunt demisia actualei guvernări, demisia guvernatorului Băncii Naţionale şi a procurorului general, tragerea la răspundere a celor vinovaţi de delapidarea unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova. Preşedintele ţării, Nicolae Timofti, şi premierul Valeriu Streleţ au anunţat, anterior, că nu îşi vor da demisia, pentru că acest lucru ar aprofunda şi mai mult criza politică şi economică din ţară.