„Să aveţi în vedere că dezvoltarea permanentă şi menţinerea de arme nucleare, rachete balistice şi arme biologice este singurul mod de a menţine pacea în peninsula coreeană. Să nu lăsaţi niciodată garda jos”, a fost una dintre ultimele dorinţe ale fostului lider de la Phenian, potrivit săptămânalului Shukan Bunshun, citat de Mediafax.
Lee Yun-Keol, directorul Centrului de cercetare sud-coreean NK Strategic Information Service Centre (NKSIS), a aflat ultimele dorinţe ale lui Kim Jong-il, tatăl noului lider nord-coreean Kim Jong-un, printr-o „persoană foarte apropiată de un oficial nord-coreean de rang înalt”.
Directorul NKSIS a lucrat anterior pentru organizaţia nord-coreeană însărcinată cu protejarea familiei Kim, unica dinastie comunistă din lume, creată de tatăl lui Kim Jong-il, Kim Ir-Sen, al cărui centenar va fi celebrat în curând.
Publicarea acestui articol intervine în momentul în care Coreea de Nord se pregăteşte să lanseze o rachetă cu rază lungă de acţiune, cu scopul, potrivit Phenianului, de a amplasa pe orbită un satelit civil de observaţie.
Dar Statele Unite şi aliaţii lor, mai ales japonezii şi sud-coreenii, acuză regimul nord-coreean că, în realitate, vrea să realizeze un test de rachetă balistică.
Sub conducerea lui Kim Jong-il, în perioada 1994 şi 2011 Coreea de Nord a procedat la două teste nucleare, iar potrivit unor observatori noul regim ar putea proceda la un al treilea test imediat după lansarea acestei rachete cu rază lungă de acţiune.
Totodată, fiul lui Kim Jong-Il, tânărul lider nord-coreean Kim Jong-Un, care a preluat puterea după moartea tatălui său, a fost promovat în cel mai important post militar al regimului, în cadrul căruia ocupă de-acum toate funcţiile supreme. Presa oficială nord-coreeană a anunţat joi că el a fost ales preşedinte al puternicului Comitet Militar Central al Partidului Muncii din Coreea de Nord (PTC).
Devenit noul lider al ţării la moartea tatălui său, Kim Jong-il, în decembrie, Kim Jong-un a primit deja titlul de comandant suprem al forţelor armate nord-coreene, care numără 1,2 milioane de oameni.