Reprezentanţii statelor membre UE vor dezbate luni, în Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne, propunerile Comisiei Europene privind imigraţia. România va fi reprezentată de vicepremierul Gabriel Oprea, care va anunţa că ţara noastră poate primi 1.785 de refugiaţi, respingând cotele obligatorii.
UPDATE 16.15 Draftul declaraţiei comune a Consiliului JAI, obţinut de The Guardian, diluează mesajul tranşant de până acum, privind cotele obligatorii de refugiaţi pentru statele europene, scrie gandul.info Documentul vorbeşte despre „angajamentul” miniştrilor de a împărţi cei 160.000 de refugiaţi, însă nu menţionează că sistemul cotelor este obligatoriu. De altfel, mai arată documentul, o decizie formală nu va fi luată până luna viitoare, declaraţia de astăzi urmând să fie baza pentru o astfel de decizie.
Pe termen mediu, arată documentul, UE ar trebui să finanţeze construcţia de tabere de refugiaţi în afara Europei, iar solicitanţii de azil care sunt respinşi să fie trimişi în aceste tabere, care nu sunt în ţările lor de origine.
Documentul mai stabileşte organizarea de centre de recepţie unde refugiaţii să poată fi cazaţi temporar, în Grecia şi Italia, cât timp sunt identificaţi, înregistraţi şi amprentaţi. Cererile de azil trebuie procesate rapid, iar cei care sunt respinşi trebuie deportaţi rapid.
„Este crucial ca mecanisme robuste să devină operaţionale imediat în Italia şi Grecia, pentru a asigura identificarea, înregistrarea şi amprentarea migranţilor; pentru a identifica persoanele în nevoie de protecţie internaţională şi a sprijini relocarea lor; pentru a identifica migranţii neregulaţi, care trebuie respinşi”, arată documentul.
Documentul mai vorbeşte despre „echipe de intervenţie rapidă la graniţe”, care să fie trimise la frontierele externe sensibile.
„Când întoarcerea voluntară nu este practică şi alte măsuri de întoarcere sunt inadecvate pentru a preveni mişcările secundare, trebuie aplicate măsuri de detenţie”, arată documentul, referindu-se la solicitanţii de azil respinşi, care încearcă să plece către o altă ţară decât cea unde au fost înregistraţi şi au solicitat azilul.
______________________________________________________________________________________
Reuniunea miniştrilor de Interne din statele membre ale Uniunii Europene (UE), programată luni la Bruxelles, va fi coordonată de Jean Asselborn, ministrul pentru Imigraţie şi Azil din Luxemburg, ţară care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.
La şedinţa Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) sunt invitaţi şi reprezentanţi ai agenţiilor Uniunii Europene şi Naţiunilor Unite responsabile de gestionarea imigraţiei. Reprezentanţii Agenţiei UE pentru Frontiere (Frontex), ai Oficiului European pentru Susţinere în materie de Azil (EASO), ai Agenţiei europene a poliţiei (Europol), Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) vor oferi cele mai noi informaţii despre fluxurile migratorii şi despre situaţia de pe teren. Şedinţa Consiliului JAI se va desfăşura pe baza acestor date.
Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. O nouă tragedie în Mediterana. Cel puţin 34 de morţi, între care 15 copii
Principiul de bază al Uniunii Europene – libera circulaţie – este pus în pericol de criza refugiaţilor. Atât Germania, cât şi Cehia au decis să reintroducă controalele la graniţa cu Austria, în contextul unui aflux important, potrivit România TV.
După ce i-a primit pe refugiaţi cu braţele deschise în ultimele săptămâni, Germania a luat o decizie surprinzătoare.
„La acest moment, Germania va introduce temporar controalele la graniţe. La început, ne vom concentra pe graniţa cu Austria. Scopul acestor măsuri este limitarea afluxului actual de refugiaţi în Germania„, a declarat ministrul german de Interne
Oficialii spun că la Munchen au ajuns doar sâmbătă 13.000 de refugiaţi, iar, în total, în ultimele două săptămâni 63 de mii au venit în Germania. Berlinul a blocat temporar şi traficul feroviar cu Austria, ceea ce a forţat multe trenuri să se oprească la Salzburg, acolo unde oamenii au fost duşi într-o parcare subterană. Controlul la graniţă a fost impus după ce oficialii din Munchen au constatat că nu mai fac faţă afluxului.
La Bruxelles are loc o reuniune de urgenţă unde se vor discuta cotele obligatorii de refugiaţi, pe care ţările din estul blocului comunitar, printre care şi România, le refuză.
„Cer tuturor statelor membre UE să respecte legislaţia. Asta înseamnă că statele responsabile nu trebuie doar să înregistreze persoana care cere azil, ci şi să meargă până la capăt cu cererea de azil„, a adăugat Thomas de Maiziere.
Citeşte şi Polonia, condiţii dure pentru a accepta mai mulţi imigranţi
Practic, Germania vrea redistribuirea celor care ajung pe teritoriul său, deşi iniţial spunea că e gata să primească 800 de mii de refugiaţi doar anul acesta. Între timp, o nouă tragedie a avut loc în Mediterană. Cel puţin 34 de persoane, printre care şase băieţi, cinci fete şi patru bebeluşi, s-au înecat în largul insulei elene Farmakonisi, după ce ambarcaţiune la bordul căreia se aflau a naufragiat.