Obiceiuri, tradiţie şi superstiţii de Paşti la noi şi în celelalte ţări din Uniunea Europeană

"Câte bordeie atâtea obiceie", spune o vorbă din bătrâni, vorbă cu atât mai înţeleaptă cu cât este vorba de sărbătoarea Învierii Domnului sau Sfintele Paşti. Iată câteva dintre modurile de a sărbătorii Paştele în unele ţări din Uniunea Europeană.
Sânziana Stancu
13 apr. 2012, 05:20
Obiceiuri, tradiţie şi superstiţii de Paşti la noi şi în celelalte ţări din Uniunea Europeană

Dintre cele 27 de ţări din Uniunea Europeană, numai România, Bulgaria şi Grecia sunt ţări cu credinţă ortodoxă. Aceste trei ţări vor sărbători Învierea Domnului în noaptea de sâmbătă spre duminică.

În afară de dimensiunea creştină, sărbătorile pascale înseamnă pentru români momente petrecute în familie, cu cei dragi, în jurul unei mese îmbeleşugate de unde nu lipsesc ouăle roşii, drobul de miel, cozonacii şi pasca. Sărbătorile de Paşti înseamnă Învierea Domnului, iar pentru credincioşii Lui, iertarea păcatelor după un post îndelungat şi începutul unui nou ciclu al vieţii. Odată cu sufletul primenit prin respectarea Postului Paştelui, oamenii îşi primenesc simbolic şi trupul, îmbrăcând în Duminica Paştelui haine noi, ca să fie sănătoşi tot anul. Potrivit tradiţiei, în România, începând cu Vinerea Mare, barbaţii renunţă la treburile gospodăreşti şi îşi ajută soţiile la pragătirea mesei festive.

De la Biserică, unde se sfinţeşte şi o sticlă cu vin roşu, simbolizând sângele lui Iisus Hristos, oamenii vin acasă şi se aşează la masă şi numai atunci beau din vinul sfinţit. În unele regiuni, în dimineaţa Paştelui, oamenii pun într-un vas apă, în care scufundă un ou înroşit şi un bănuţ de argint şi se spală cu această apă pe faţă. Se spune că vor fi roşii în obraji, ca oul, aceasta însemnând că vor fi sănătoşi şi că nu vor duce lipsă de nimic şi vor avea bani tot anul.

Un alt obicei este sacrificarea mielului, iar un obicei mai modern este Iepuraşul, care aduce daruri celor mici. În privinţa vopsitului ouălor, acestea se vopsesc de obicei în roşu, iar în unele zone se încondeiază cu modele populare şi religioase moştenite din moşi-strămoşi.

În Bulgaria, vecina noastră de la Dunăre, pictarea ouălor este o îndeletnicire rezervată în special călugăriţelor din mânăstiri.

În Grecia, în unele oraşe, ziua de Paşte este o sărbătoare a comunităţii în care mieii se gătesc în piaţa centrală. În alte oraşe, se ard figurine ale lui Iuda şi Barabbas. Cozonacul este împletit şi se numeşte tsoureki. Este presărat cu seminţe de susan şi ornat cu ouă roşii.

În Germania există obiceiul de a se aprinde un foc imens, cu ajutorul brazilor ramaşi de la Crăciun. Flăcările marchează sfârşitul iernii şi triumful primăverii. În Duminica Paştelui, de pe masa festivă nu poate lipsi mielul, dar nici Osterlamm, prăjitura în formă de miel.

În Letonia există, de asemenea, obiceiul de a se vopsi ouăle de Paşti şi s-a păstrat arta încondeierii acestora, letonii fiind printre cele mai iscusite popoare în arta încondeierii.

În schimb, în Polonia, capul familiei nu are voie să participe la preprarea pâinii tradiţionale, pentru că se spune că aluatul nu va creşte. De asemenea, în ziua de Paşti servesc supa Zurek ce conţine cârnaţi şi ciuperci.

În Italia, cozonacul preparat special pentru Paşte are forma unui porumbel şi poartă numele Colomba Pasquale. În centrul ţării se fac şi pizzelle, un fel de pască.

În Spania, meniul tradiţional de Paşte conţine neapărat friptură de miel şi cremă catalană sitorrija, care este o prăjitură preparată cu ulei de măsline.

În Olanda, părinţii vopsesc ouăle verzi şi le ascund în iarbă ca să le găsescă copiii.

În Portugalia, se prepară tradiţionalul folar – un produs de patiserie specific sărbătorii.

Un desert tradiţional din Marea Britanie este tortul Simnel, un fel de prăjitură, decorată cu 11 bomboane sferice de marţipan, reprezentând cei 11 discipoli credincioşi ai lui Iisus.

În Franţa, copiii se trezesc în prima zi de Paşti pentru a căuta ouăle special pregătite pentru ei, dar ascunse în curte sau în casă. Rostogolirea unor ouă crude pe o pantă reprezintă o altă tradiţie foarte apreciată de către copii. Oul care „rezistă” până la capătul traseului este considerat „victorios”. Jocul porneşte de la asemănarea între rostogolirea oului şi prăvălirea stâncii ce închidea mormântul lui Iisus.

În Ungaria, ouăle sunt vopsite în roşu sau galben, iar pe ele se desenează apoi diferite motive ornamentale, ce reprezintă clăi de fân, case, fântani şi femei cu coşuri în mâini.

Paştele, indiferent de obiceiuri sau tradiţii, reprezintă una dintre cele mai importante sărbatori creştine, care simbolizează Învierea lui Iisus Hristos.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cum să retragi bani de la Banca Transilvania, fără să plătești comision. Soluția ideală pentru milioane de români
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
Playtech.ro
Cântăreața de muzică populară transformată total. Fanii au izbucnit: „Rușine!”
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Dosar penal pentru un săpun. Legătura ciudată cu Ceaușescu
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Insula Santorini, închisă turiștilor din cauza activității seismice. Alerte pentru călătorii români
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Talon auto 2025. Anunț oficial de la RAR pentru șoferii din România: Colegii noștri nu au dreptul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Prognoza meteo ANM în România. Cum va fi vremea de Florii, Paște și 1 Mai
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt emisarii trimiși de Marcel Ciolacu la Mar a Lago să lămurească chestiunea Visa Waiver