‘Este o criză gravă pentru UE, care trebuie să gestioneze situația cu seriozitate și cu un plan clar’, a declarat ministrul sârb de externe, Ivica Dacic, presei la Praga. ‘Ideea de a retrimite spre Serbia toți imigranții în contextul în care alții continuă să vină din Grecia și din Macedonia este inacceptabil pentru că vom deveni după aceea un centru de sosiri’, a spus Dacic la finalul unei întrevederi cu omologul să ceh, Lubomir Zaoralek. ‘Ne-ar plăcea să fim parte a soluției acestei probleme, dar nu în detrimentul nostru’, a precizat el, subliniind că Serbia ‘nu poate gestiona așa ceva’.
Membră a UE și a spațiului Schengen, Ungaria, care a ridicat un gard de sârmă ghimpată controversat de 175 km de-a lungul frontierei sale cu Serbia, a închis marți principalul punct de intrare din această țară, potrivit Agerpres.
Țară de tranzit ca și Serbia pentru cei care vor să ajungă în Germania, Ungaria a adoptat și o legislație restrictivă care blochează sosirea de noi candidați la azil pe teritoriul său.
‘Am văzut 140.000 de imigranți traversând Serbia. Numai 550 dintre ei au solicitat azil în țara noastră, în timp ce toți ceilalți doresc să se îndrepte spre Europa Occidentală’, a spus Dacic. Ministrul sârb a adăugat că țara sa găzduiește sute de mii de refugiați din Croația și din Kosovo, o moștenire a conflictelor din Balcanii de Vest.