„Nu vreau să comentez răfuiala inutilă mai ales pe un subiect care nu ar trebui să fie în aceşti termeni între două state. Dacă ne-am trezi noi, România, cu 45.000 de imigranţi la uşă de la o zi la alta, pun şi eu întrebarea cât de mult suntem pregătiţi. Din acest punct de vedere, cred că mai multă reticenţă şi mai mult echilibru ar trebui. Nu comentez cine ce declară, cine se trezeşte mai mult sau mai puţin, eu consider că nu este un subiect sau o temă care merită şi care ar trebui să ducă la astfel de declaraţii indiferent din ce parte. Pentru mine nu e un subiect de răfuială”, a spus Kelemen Hunor, întrebat despre disputa privind ridicarea de către partea ungară a unui gard la graniţa cu România.
El a adăugat că trebuie o abordare calmă, arătând că, în principiu, „un gard nu are o conotaţie pozitivă, dar nu desparte România de Ungaria”.
„Trebuie o abordare mai calmă şi nu trebuie să ne isterizăm. În principiu, gardul şi tot ce înseamnă gard simbolistic nu are o conotaţie pozitivă în această regiune, nu numai pentru noi, pentru nimeni din fostul bloc comunist, dar nu poţi să nu ţii cont de contextul actual. Acesta gard nu desparte România de Ungaria, nu este împotriva românilor, nu este împotriva ungurilor, nu este împotriva cetăţenilor europeni. Noi nici până acum nu am circulat prin graniţa verde clandestin şi nici în continuare nu vom circula. Cei cu cetăţenie europenană vor circula aşa cum au circulat şi până acum, nu vor împiedica libertatea de circulaţie cu acest gard. Acest gard de fapt încearcă să oprească un val de migranţi care intră ilegal într-un stat european şi cam atât. Este o soluţie individuală, care arată că Uniunea Europeană nu are strategie, nu este pregătită şi a fost luată absolut pe neaşteptate de acel val de miganţi”, a afirmat Kelemen Hunor.
Liderul UDMR a mai spus că această soluţie nu va rezolva problema pe termen lung, dar ar ajuta şi ţara noastră pentru că ar împinge valul de migranţi către Serbia şi Croaţia.
„Sunt convins că soluţiile individuale pe termen mediu şi lung nu vor rezolva problema. Se pune în discuţie dacă suntem capabili să apărăm graniţele UE, să asigurăm securitatea cetăţenilor. (…)Poate sună uşor cinic, dar acest gard, această soluţie, va împinge traseul, ruta migranţilor către Croaţia, Slovenia, şi nu către România, într-un fel ne ajută şi pe noi, pentru că, altfel, ne trezeam şi s-ar putea să ne trezim în aceste condiţii, la graniţa cu Serbia şi România, cu mii şi mii de migranţi. Ştiu că este o abordare lipsită de cinism, dar dacă nu suntem sinceri în aceste condiţii, sigur că vom căuta argumente de dispută pe un subiect care nu ar trebui să ne despartă”, a adăugat liderul UDMR.
Soldaţi, poliţişti şi ingineri ungari au început miercuri să marcheze locul pe unde va trece gardul care va fi construit de Ungaria pe un segment al frontierei cu România, în continuarea celui de la graniţa cu Serbia, pentru a opri fluxul de imigranţi.
Decizia Ungariei de a ridica un gard de-a lungul frontierei cu România, anunţată de ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a stârnit reacţii dure din partea autorităţilor române.
MAE a transmis că ridicarea unui gard între două state membre ale UE şi care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european, precizând că această poziţie a fost comunicată părţii ungare.
Premierul Victor Ponta a reacţionat pe Facebook, marţi seara, la schimburile diplomatice intense pe tema planurilor Ungariei de a extinde gardul de la frontiera cu Serbia şi la graniţa cu România, „pentru o distanţă rezonabilă”, apreciind că această măsură aminteşte de Europa anilor 1930-1940.
Ponta a mai spus că, dat fiind comportamentul unor oficiali de la Budapesta, aceştia sunt o ruşine pentru valorile UE.
„Sârmă ghimpată, legi agresive, închisori şi brutalitate cu siguranţă nu vor rezolva problema – doar vor arăta că în Ungaria, în inima Europei, sunt decidenţi politici cu nimic mai buni decât cei din Siria, Libia sau alte ţări din care fug respectivii refugiaţi!„, a spus Ponta.
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a „condamnat ferm” miercuri afirmaţiile premierului Victor Ponta, potrivit cărora unii decidenţi politici ungari nu sunt „cu nimic mai buni decât cei din Siria sau Libia”.
„Ieri, Victor Ponta şi-a pierdut autocontrolul şi prin declaraţiile sale iraţionale a jignit întreaga Ungarie. Politicienii europeni civilizaţi nu formulează astfel de calomnii sălbatice. Remarcile sale … au o singură explicaţie: el şi-a pierdut complet poziţia în politica internă română”, a susţinut Szijjarto într-un comunicat.