„Contaminarea” indivizilor loviţi de această bombă are „termen de garanţie” aproximativ 5 ani. Substanţele din care este fabricată contaminează îmbrăcămintea victimelor cu un miros insuportabil, care nu poate fi înlăturat prin spălare sau alte metode de curăţat.
Pentru crearea acestei bombe olfactive, cercetătorii israelieni au pornit de la analizarea substanţelor urât mirositoare pe care le emană sconcşii atunci când simt pericolul unui atac. De aceea, cercetătorii au botezat-o „bomba sconcs”.
În versiunea sintetică, specialiştii israelieni au reprodus mirosurile acestor substanţe şi a altora, cum ar fi mirosul de fecale umane, de putregai, de gunoi şi altele asemănătoare, din care au făcut o bombă lichidă. Manipulată cu mare atenţie şi „detonată” de la o distanţă respectabilă, bomba „sconcs” acoperă o arie foarte mare şi îşi impregnează mirosul nu numai în îmbrăcămintea „victimelor”, ci şi în piele, în păr şi chiar în zona în care a acţionat şi de unde dispare cu greu, în câţiva ani.
Partea bună a acestui tip de bombă este că, spre deosebire de bombele convenţionale, nu ucide pe nimeni, dar totuşi pune duşmanul pe fugă. De asemenea, răzvrătiţii sau gherilele urbane lovite de bomba „sconcs” nu sunt arestate de poliţişti, pentru că ar însemna să ia şi ei mirosul celor pe care ar pune mâna să îi aresteze.
Citeşte şi Cum influenţează mirosul relaţiile dintre oameni
Are însă şi dezavantaje, mai ales în zonele urbane unde este mai greu de manipulat şi există un risc destul de ridicat de a avaria şi contamina cu mirosul ei insuportabil clădirile şi împrejurimile, din cauza jetului puternic de lichid care este aruncat dintr-un tun asemănător celor cu apă.
Israelieni au fost tot timpul inventivi în tehnologia militară. De pildă, tancul lor, Merkova, a fost prevăzut şi cu un compartiment în spatele vehiculului, special făcut pentru a recupera soldaţii căzuţi pe câmpul de luptă. Au mai dezvoltat şi obuze de tanc ce explodează imediat după ce au ieşit pe ţeava tunului, asurzind şi înspăimântând inamicul fără a-l răni grav sau a-l ucide.
Nevoia israelenilor de a produce arme non letale, dar eficiente în acelaşi timp, s-a manifestat mai puternic din cauza conflictelor interminabile şi sângeroase cu poporul vecin, palestinian. Astfel, pentru a nu se mai produce atât de multe victime în urma acestor conflicte, israelienii s-au perfecţionat şi continuă să se perfecţioneze în tehnicile de luptă non letale. Între acestea, bomba SCONCS este doar un exemplu.