Victor Ponta nu poate fi suspendat de către preşedintele Klaus Iohannis deoarece faptele pentru care a fost trimis in judecată nu sunt săvârșite în timpul mandatului de prim-ministru.
Şeful statului îl poate suspenda pe premier, potrivit Constituţiei, doar în cazul în care acesta este trimis în judecată pentru fapte comise în perioada în care acesta era membru al Guvernului.
„Este trist că am ajuns în situația ca un prim-ministru în exercițiu să fie trimis în instanță. Cred că mai multă înțelepciune și maturitate din partea clasei poltiice ar fi evitat această situație deloc măgulitoare pentru România. Din perspectivă juridică, recenta trimitere în judecată nu poate conduce la suspendarea domnului Ponta de către președintele Klaus Iohannis, întrucât faptele pentru care a fost trimis in judecată nu sunt săvârșite în mandatul de prim-ministru, Ponta săvârșindu-le ca avocat.Preconizez o dezbatere interesantă în instanță, întrucât recenta Hotărâre a Curții Europene de Justiție îi profită lui Victor Ponta. Curtea a statuat că în contractele de consultanță neprestarea obiectului convenției datorate nesolicitării serviciului nu generează efecte juridice. E greu de spus ce se va întâmpla în instanță„, a declarat avocatul Daniel Fenechiu pentru evz.ro
Concret, preşedintele României poate suspenda orice membru al Guvernului doar dacă faptele prevăzute în solicitare sunt pentru fapte săvârşite în perioada în care persoana respectivă se afla în Executiv. În cazul de faţă, Victor Ponta este trimis în judecată pentru fapte săvârşite în perioada în care el era avocat, motiv pentru care Klaus Iohannis nu îl poate suspenda de la şefia Executivului.
Ce prevede Constituţia
Articolului 109:
(1) Guvernul răspunde politic numai în faţa Parlamentului pentru întreaga sa activitate. Fiecare membru al Guvernului răspunde politic solidar cu ceilalţi membri pentru activitatea Guvernului şi pentru actele acestuia.
(2) Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
(3) Cazurile de răspundere şi pedepsele aplicabile membrilor Guvernului sunt reglementate printr-o lege privind responsabilitatea ministerială.
Pe de altă parte, în Legea răspunderii ministeriale, se specifică în capitolul Dispozitii finale: „Membrul Guvernului, condamnat printr-o hotărâre judecatorească definitivă, va fi demis din funcţie de Preşedintele României, la propunerea primului-ministru”.