Ungaria a reținut miercuri 29 de persoane, după ce imigranți care cereau să fie lăsați să treacă prin frontiera proaspăt închisă cu Serbia s-au ciocnit cu forțele de ordine, care au folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene.
„Majoritatea persoanelor care ajung în Europa sunt sirieni ce au nevoie de ajutorul nostru. Nu există zid pe care să nu-l poți escalada, nu există mare pe care să n-o poți traversa atunci când fugi de violență și teroare. Avem datoria morală de a le oferi protecție„, a declarat Dimitris Avramopoulos, într-o conferință de presă comună cu miniștrii ungari de externe și de interne.
Avramopoulos a cerut Ungariei să continue să colaboreze cu Comisia Europeană pentru a găsi soluții comune și de durată, adăugând că violența nu este niciodată răspunsul.
Ungaria intenționează să-și extindă gardul de securitate de la granița cu Serbia pe porțiuni de frontieră cu România și Croația, o măsură despre care spune că este necesară pentru a proteja granița externă a Uniunii Europene și a spațiului Schengen.
Secretarul general al ONU Ban Ki-moon s-a declarat șocat și îngrijorat de tratamentul aplicat refugiaților și imigranților la granița dintre Ungaria și Serbia, atrăgând atenția că aceștia ar trebui tratați cu demnitate și prin respectarea drepturilor omului.
Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto i-a criticat pe cei care au atacat felul în care a gestionat Ungaria ciocnirile cu imigranții.
„Este ciudat și șocant cum unii membri ai vieții politice internaționale și ai presei internaționale au interpretat evenimentele de ieri (n.r. — miercuri)„, a spus Szijjarto, fără a menționa vreun nume.
El a declarat că unii ‘membri respectabili’ ai politicii internaționale nu au făcut decât să încurajeze violențele prin faptul că s-au declarat de partea imigranților care au atacat poliția cu pietre, în ciocniri care s-au soldat cu rănirea a 20 de polițiști.
„Toți acești oameni vor fi vinovați dacă aceste evenimente se vor repeta astăzi, mâine sau poimâine„, a spus el.
Politica Uniunii Europene privind refugiații a eșuat în a face față acestei crize, a adăugat șeful diplomației ungare.
„Asistăm probabil la un val migraționist prelungit, care are rezerve nelimitate„, a spus Szijjarto, propunând două măsuri despre care Budapesta spune că ar putea rezolva de la rădăcină cauzele crizei.
În opinia sa, UE ar trebui să creeze fără întârziere o forță comună pentru a proteja granițele Greciei, la care Ungaria ar oferi „o contribuție națională masivă” constând în polițiști, militari și fonduri.
„Abia atunci ar trebui aplicate cotele (de refugiați — n.r.), pentru că astfel ar avea sens„, a spus el, adăugând că Ungaria a propus de asemenea ca UE să se ocupe de finanțarea taberelor de refugiați din Turcia, Iordania, Liban și Iran și să construiască altele noi dacă va fi nevoie.