‘Folosirea violenței, a patrulelor înarmate și trimiterea victimelor nevinovate ale războaielor spre câmpuri care nu au fost deminate după războiul din Iugoslavia reprezintă un comportament nedemn pentru un stat membru UE’, a reacționat purtătorul de cuvânt al Ministerului grec al Afacerilor Externe, Konstantinos Koutras.
Atena a criticat de asemenea atitudinea guvernului ungar împotriva sa, după ce premierul Viktor Orban a afirmat că Grecia este incapabilă să-și apere frontiera și ‘nu respectă angajamentele europene’.
Grecia, împreună cu Italia, este poarta de acces în Europa pentru migranții care încearcă apoi să ajungă în Europa de Vest prin Balcani. Blocarea marți a frontierei sârbo-ungare a deviat fluxul de migranți către Croația, făcând situația delicată pentru această țară și pentru vecinul său sârb, și el foarte critic la adresa Ungariei, potrivit Agerpres.
Premierul sârb Aleksandar Vucic a denunțat miercuri seara, la canalul de televiziune RTS, ‘comportamentul brutal al poliției ungare față de refugiați’.
El a cerut Uniunii Europene să pună capăt ‘acestei torturi și acestui comportament neeuropean’. ‘Dacă UE nu dorește să participe, dacă nu dorește să reacționeze, noi vom ști să ne protejăm și să protejăm valorile europene’, a avertizat el.
Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Uniunea Europeană DĂRÂMĂ ZIDURILE, nu le construieşte
Ungaria a fost de asemenea vizată de criticile secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, care s-a declarat miercuri ‘scandalizat’ de modul ‘inacceptabil’ în care au fost tratați migranții de către forțele de ordine ale țării.
La rândul său, Bucureștiul l-a convocat pe ambasadorul ungar pentru a-și exprima ‘preocuparea’ după decizia Budapestei de a construi un gard anti-imigranți la frontiera dintre cele două țări.
Întrebat despre soarta sutelor de refugiați blocați în prezent în Serbia, de-a lungul frontierei ungare, premierul Viktor Orban a declarat pentru cotidianul francez Le Figaro că ‘sarcina noastră este în primul rând să ne respectăm obligațiile europene și ungare. Apoi să luăm parte la efortul internațional pentru rezolvarea problemei’.