Apelul unui sirian refugiat în România: Opriţi războiul, să venim ACASĂ. Soluţia e în Siria GALERIE FOTO

Peste 2.000 de refugiați au trecut în ultimii șapte ani prin Centrul pentru azilanți din Timișoara. Unii au ales alte state după încheierea procedurilor, alții au rămas în România.
Romania TV
18 sept. 2015, 14:09
Apelul unui sirian refugiat în România: Opriţi războiul, să venim ACASĂ. Soluţia e în Siria GALERIE FOTO

Sirienii sunt cei mai mulți solicitanți de azil de la noi. Sosirea lor aici are legătură în foarte mică măsură cu evenimentele care au marcat recent Europa. Unul dintre refugiați, cu răni sociale mai vechi, deși foarte tânăr, este medicul stomatolog Mohamad Albuoshi.

Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanți de Azil din Timișoara se află la periferia orașului. Aici, pe Calea Lipovei, se învecinează cu un fost poligon al unei unități militare. Este, totuși, o zonă rezidențială, pe vremuri liniștită, devenită acum o rută obișnuită pentru traficul din cartier.

În acest centru locuiește Mohamad Albuoshi, sirian, în vârstă de 25 de ani, absolvent de stomatologie. Este singur. Familia i-a rămas în țară, dar are rude în România. „Am absolvit Facultatea de Stomatologie din Damasc în anul 2013, apoi am lucrat la Departamentul de chirurgie orală și maxilo-facială în aceeași facultate. Eram la studii de masterat, dar am practicat stomatologia și în clinici private”, povestește el, pentru AGERPRES.

Acești ultimi ani de studenție au fost marcați de războiul civil sirian, început în primăvara lui 2011, în contextul revoltelor din lumea arabă. La momentul la care a absolvit studiile superioare, guvernul lupta cu mai multe facțiuni rebele. Nu se născuse încă organizația Stat Islamic, așa cum este cunoscută ea mediatic.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Cehia primeşte maximum 15.000 de imigranţi, dar în limita deficitului de forţă de muncă

Nu mai puteam trăi într-o atmosferă atât de periculoasă

„În anul 2014 am fost arestat timp de o lună pentru că am manifestat împotriva regimului. De aceea, după eliberare am decis să plec din Siria. A fost principalul motiv pentru care am ales să părăsesc țara. Nu mai puteam trăi într-o atmosferă atât de periculoasă, în care oamenii sunt sub amenințarea de a fi răpiți, arestați sau chiar omorâți cu ușurință”, relatează Mohamad Albuoshi.

La începutul anului 2015, împreună cu câțiva prieteni, și ei nemulțumiți de problemele conflictuale din țară, a părăsit Siria. Și-a lăsat familia în urmă. Trăiește cu spaima că oricând celor de acasă li se poate întâmpla ceva rău. Când sună și nu i se răspunde la primele apeluri, are numai gânduri negre.

Acolo, acasă, era cel mai mare dintre frați, un ‘cap de familie’ care își ajuta părinții și pe ceilalți. Acum vrea să rămână în România, să își deschidă un cabinet privat și să îi poată ajuta financiar pe cei de acasă. „Sigur că sufăr, deoarece continuu să simt că i-am lăsat acasă pe ai mei într-o situație foarte periculoasă. Sunt mereu îngrijorat și temător, mai ales atunci când aflu că au loc evenimente dramatice acolo, iar eu nu pot ajunge să le fiu de ajutor. Eu sunt fiul cel mare și am fost cel care lucra pentru a-i ajuta material și moral. Acum nu mai pot face pentru ei acest lucru”, a detaliat Mohamad.

El vrea ca lumea să înțeleagă faptul că sirienii vor să trăiască în țara lor, dar în condiții de siguranță. Altfel, mulți își caută adăpost prin lume. „Acum, toți oamenii din Siria vor să plece, dacă au posibilitatea, pentru a-și continua viața în condiții de siguranță. Și asta pentru că nu avem o soluție la criza noastră. Să știți că nimeni nu vrea să trăiască departe de patria sa”, continuă el.

Citeşte şi Klaus Iohannis: Am putea fi OBLIGAŢI să acceptăm mai mulţi refugiaţi decât am dori

Soluția trebuie găsită în Siria și așa va putea fi oprit războiul

Mohamad Albuoshi a venit direct în România. Acum face specializarea la Departamentul de Ortodonție al Facultății de Stomatologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ‘Victor Babeș’ din Timișoara. Totuși, nu are voie să lucreze, conform legislației românești în domeniul azilului.”Am un unchi și verișori mulți în București și în Timișoara. M-am întâlnit cu studenți sirieni care m-au ajutat mult de când am ajuns aici. Dacă voi simți că aici îmi va fi ușor și voi putea lucra pentru a-mi ajuta familia, fără îndoială că voi rămâne”, mai spune tânărul medic sirian.

Are un mesaj pentru toți cei care ar putea pune capăt reprimărilor din Siria: „Mă simt foarte deprimat când văd acum ce se întâmplă cu acei oameni care, doar pentru a avea un trai decent, își riscă viața traversând marea — copii, femei — și nu pot fi ajutați, în primul rând, de țările arabe”.

Reacția statelor europene la criza imigranților îl determină să spună că, dacă refugiații nu sunt primiți, soluția trebuie găsită în Siria și așa va putea fi oprit războiul. „Cred că principalele țări, precum Statele Unite ale Americii, Rusia, Iran, Arabia, ar putea face asta. Dacă ar dori să oprească războiul, l-ar putea opri cu ușurință. Este visul meu să mă întorc la casa mea și să trăiesc în ea ca înainte. Am speranța că țările UE vor găsi o soluție pentru oamenii care încearcă să ajungă în Europa peste mare”, a adăugat medicul Mohamad Albuoshi, refugiat din Siria.

Azilanţi cu 3,6 lei pe zi

Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanți de Azil din Timișoara are un grad de ocupare de 80% din capacitate. Directorul centrului, Filimon Pitea, declara recent, pentru AGERPRES, că există posibilități de mărire a capacității de custodie cu câteva locuri. Aici, azilanții beneficiază de cazare, masă, consiliere juridică, pentru fiecare fiind alocată suma de 3,6 lei pe zi.

Centrul de la Timișoara funcționează din 2008 și dispune de o capacitate maximă de 250 de locuri (50 pentru solicitanți de azil și 200 pentru cei aflați în tranzit, adăpostiți în regim de urgență din zonele de conflict), cabinet medical, consultanță juridică și psihologică pentru refugiați, cluburi, sală de sport, spații de joacă pentru copii, o mică livadă cu pomi fructiferi și o pădure de foioase.

Amenajarea lui a costat 900.000 de euro, din care 300.000 de euro — contribuția statului român, iar 600.000 de euro participarea europeană, fiind primul centru din lume unde au fost evacuate persoane aflate în nevoie urgentă de protecție internațională din cauza conflictelor izbucnite în țara de origine, în vederea relocării lor într-o altă țară de destinație. Centrul a fost vizitat în repetate rânduri de ambasadori sau de reprezentanți ai ambasadelor din mai multe state europene și din America, precum și de Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Antonio Gutieres.

Centrul de Tranzit în Regim de Urgență de la Timișoara a fost înființat în baza unui Acord între Guvernul României, Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați și Organizația Internațională pentru Migrație, semnat la 8 mai 2008. Din 1991, România primește imigranți în urma semnării Convenției de la Geneva.

DailyBusiness
Momente tensionate la referendumul lui Nicușor Dan. Acuzații de obstrucționare a votului în București!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Exit Poll ora 19.00, rezultate incredibil de strânse la alegeri prezidențiale 2024, turul 1. CTP: “E pe muchie!” Cine intră în turul 2, numărătoarea CURS, AVANGARDE și CIRA
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul soțului
DailyBusiness
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024. Prezența la urne a depășit 37%. Românii se mobilizează
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Poșeta soției lui Mircea Geoană, vedetă la secția de votare. Costă o avere
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
BREAKING | Rezultate alegeri prezidențiale 2024. Cine intră în turul 2, conform EXIT POLL-ului
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE
substantial.ro
Planeta Pământ își ia rămas bun de la o mini-lună: un asteroid se îndepărtează
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”