Frunda: Votul obligatoriu este o prostie

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat, vineri, referindu-se la adoptarea tacită în Senat a proiectului de lege care introduce votul obligatoriu, că acest proiect "este o prostie", întrucât, potrivit Constituţiei, votul este un drept, nu o obligaţie.
Romania TV
13 apr. 2012, 13:46
Frunda: Votul obligatoriu este o prostie

Senatorul UDMR a declarat că, potrivit Constituţiei, votul este un drept, nu o obligaţie şi că el nu crede că adoptarea tacită în Senat a proiectului de lege care introduce votul obligatoriu va fi urmată de un vot „pentru”, în această legislatură, şi în Camera Deputaţilor.

„Orice încercare de a obliga pe cineva să voteze sau să sancţioneze (pe cineva) dacă nu votează este neconstituţională. Omul, cetăţeanul, are dreptul să nu meargă la vot şi această atitudine este tot o manifestare politică a dezamăgirii, a dezinteresului, a unei manifestări de respingere a clasei politice. Deci, este tot o manifestare politică. Acesta este adevărul”, a spus Frunda.

El a adăugat că în statele europene unde există, prin lege, votul obligatoriu, nu se aplică legea, iar Curtea Europeană a Drepturilor Omului a spus, în mai multe rânduri, că nimeni nu poate fi obligat să voteze.

„În Europa cred că există două state unde mai există, cred că de prin anii ’50, dar nu aplică legea. Nu a fost abrogată legea, dar nu o aplică. CEDO s-a pronunţat consecvent şi repetat în sensul că nu poate fi obligat nimeni la vot, astfel încât această propunere este neconstituţională. Proiectul a trecut prin Senat pentru că nu am avut cvorum luni de zile, acesta este adevărul, şi avem câteva sute de legi acumulate care nu au fost dezbătute în plen. Soarta acestora atunci când prima cameră este Senatul este să treacă prin adoptare tacită, dar asta nu ca manifestare a voinţei politice, ci ca şi reglementare constituţională”, a spus Frunda.

El a afirmat că proiectul de lege nu poate trece de Camera Deputaţilor tot prin adoptare tacită, exprimându-şi îndoiala că acesta va fi adoptat în această legislatură şi de Camera Deputaţilor.

„În camera decizională, legea nu poate fi adoptată tacit. Până nu o adoptă camera decizională, nu devine lege, acolo nu există termen de adoptare. Eu nu văd mari şanse ca această lege să intre în discuţia Camerei Deputaţilor până în vară, iar din toamnă vor fi pregătiri pentru alegerile parlamentare, aşa că va rămâne probabil o lege pentru Parlamentul următor. În legislatura următoare poate fi susţinută doar dacă iniţiatorul va fi din nou parlamentar şi poate să ceară continuarea procesului legislativ. Dacă nu, se şterge. E o prostie, nu se poate. Există oameni care cer reintroducerea pedepsei cu moartea, şi sunt mulţi care vor treaba aceasta, şi totuşi nu se poate, pentru că nu rezolvă problema. Dar fiecare are dreptul să ceară ce vrea el şi apoi hotărăşte Parlamentul în înţelepciunea lui, cum se spune”, a adăugat Frunda.

Un proiect de lege, iniţiat de către parlamentarii Tudor Ciuhodaru şi Mircia Giurgiu, care prevede „votul este obligatoriu pentru toţi cetăţenii români cu drept de vot” a trecut tacit de Senat. Forul decizional este însă Camera Deputaţilor.

Spynews
Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit religios tot astăzi, după cununia civilă! Imagini exclusive de la biserica unde și-au jurat iubire pentru totdeauna / VIDEO
Bzi.ro
Diana Munteanu, pictorial provocator la plajă, la 45 de ani! S-a fotografiat în costum de baie și i-a înnebunit pe fani!
Fanatik.ro
Afacerea care a înflorit pe timp de secetă într-o localitate din România. Planta care aduce zeci de mii de euro profit
Capital.ro
Pierzi banii de la stat. Este obligatoriu să aștepți 120 de zile
Playtech.ro
Ireal de frumoasă! Carmen Brumă, apariție spectaculoasă la plajă. Cât de bine poate să arate la 47 de ani
DailyBusiness
Cine ar ajunge în al doilea tur de alegeri? Rezultatele unui sondaj
Adevarul
Pastila „Super Mario”, „specialitate” cu potențial letal vândută de „Dana Marijuana”. „Traficanții olandezi o produc special pentru copii”
Spynews
Jucător de fotbal, prăbuşit pe teren în timpul meciului! Sportivul în vârstă de 27 de ani s-ar confrunta cu probleme cardiace / VIDEO
Spynews
Bogdan de la Ploiești recunoaște, pentru prima dată, că are doi copii. Anunțul a fost făcut pe scenă în fața publicului
Evz.ro
Semne neliniștitoare. Regele Charles și regina Camilla și-au adunat toți urmașii la Balmoral
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Regina lui Salam, mega-mulată și super-dotată! Roxana Dobre, ieșire-fulger pe Nordului cu…
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Ce se dă de pomană de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, pe 29 august 2024
Capital.ro
Dezvăluire despre Traian Băsescu. Românii n-au avut habar când l-au votat președinte
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
stirilekanald.ro
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e rupt!"
substantial.ro
Atac sângeros asupra pasagerilor din autobuze în sud-vestul Pakistanului: 22 de morți
MediaFlux
Donald Trump a fost DEPĂȘIT! CIFRA DUBLĂ cu care l-a ÎNVINS Kamala Harris
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...