Ideea montării detectoarelor de fum şi gaz a fost lansată de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).
Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, susţine că fiecare casă trebuie să aibă detectoare de gaz şi de fum pentru prevenirea accidentelor grave şi chiar a deceselor cauzate de incendii.
„Nu există un proiect de lege pentru introducerea obligatorie a detectoarelor de gaz şi fum. Vom analiza să vedem ce putem face ceva pentru ca achiziţia acestora să fie obligatorie, dar să nu devină o povară pentru populaţie. În Marea Britanie au nişte detectoare alimentate de la baterii care sunt de lungă durată, se fixează în tavan şi, dacă este fum sau gaz, se aude un sunet foarte puternic care trezeşte familia şi alertează că este o problemă. Nu vorbim de detectoare sofisticate, ci de unele simple, care pot fi luate, de exemplu, cu câţiva euro„, a anunţat secretarul stat.
Arafat a menţionat că un proiect de dotare a caselor cu detectoare de incendiu a fost implementat în Marea Britanie, cu implicarea unor companii.
„Este un proiect la care putem să ne uităm. Nu ştiu dacă instalarea detectoarelor are nevoie de un proiect de lege sau este suficient să convingem populaţia. În alte ţări, montarea detectoarelor de fum şi gaz a redus semnificativ numărul deceselor, pentru că la multe din incendii oamenii mor înaine să ardă pentru că se intoxică cu fum„, a explicat Arafat.
CITEŞTE ŞI Raed Arafat trage un semnal de alarmă: Orice improvizaţie poate omorî
Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (ISGU) Bucureşti, Gabriel Duduc, a spus şi el că, în România, pompierii nu pot intra în spaţiul privat al oamenilor pentru a verifica dacă detectoarele de fum au fost montate la locul potrivit.
„În mod normal se instalează pe zonele comune, pe holuri, şi nu în bucătărie pentru că acolo vor fi mereu probleme. (…) Noi nu putem controla unde s-a montat detectorul, pentru că noi nu avem acces în spaţiul privat al populaţiei decât în situaţii de urgenţă„, a spus Duduc.
Prețurile la astfel de dispozitive cu senzori de detectare a fumului pornesc de la 40 de lei și pot ajunge la 200-250 lei.
Ţări precum Irlanda, Finlanda sau Marea Britanie obligă prin lege ca fiecare locuinţă să fie dotată cu astfel de detectoare. În România, mai puţin de 20% dintre apartamente au instalaţi senzori de urgenţă.