Este prima dată când subiectul este dezbătut la o reuniune a reprezentanților unor agenții spațiale, la inițiativa Franței, scrie AFP. Participanții au reamintit rolul „de neegalat” al sateliților pentru observarea schimbărilor climatice, cu mai puțin de trei luni înainte de conferința internațională pe această temă (COP21), organizată sub egida ONU, la Paris, între 30 noiembrie și 11 decembrie, potrivit Agerpres.
„Din cele 50 de variabile climatice esențiale (…), 26 nu pot fi observate decât din spațiu”, subliniază directorii acestor agenții în comunicatul lor final.
„Tot ceea ce știm despre climă astăzi la nivel mondial se datorează sateliților, în special cele două concepte cheie, care sunt creșterea nivelului mediu al oceanelor și încălzirea globală”, a declarat pentru AFP Jean-Yves Le Gall, președintele Centrului Național de Studii Spațiale din Franța (CNES).
Peste tot sunt acum în curs de dezvoltare sateliți ce permit să se facă măsurători locale pentru a detecta „de unde provin emisiile de dioxid de carbon și, în special, pentru a determina, atunci când o țară se angajează să-și reducă emisiile, dacă face sau nu acest lucru”. (…) Acesta este un element nou, pentru că este un mijloc de a controla dacă angajamentele luate la COP 21 vor fi respectate”, a spus el.
Sateliții sunt, de asemenea, foarte importanți „pentru prognozarea și gestionarea catastrofelor naturale”, reamintesc acești responsabili care subliniază în declarația lor finală importanța crucială a cooperării între țări.
În fața efectelor schimbărilor climatice, „cel mai bun aliat al statelor (…) este cooperarea internațională și punerea în comun a tuturor resurselor”, încheie ei.
Franța dezvoltă împreună cu Germania satelitul Merlin destinat măsurării emisiilor locale de metan, a cărui lansare este prevăzută în anul 2020, conform CNES. Parisul ar urma, de asemenea, să lanseze în acest an un microsatelit numit Microcarb care va permite cartografierea emisiilor de dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de seră produs de activitățile umane, scrie AFP.