TENSIUNI la graniţa dintre Slovenia şi Croaţia: Poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva imigranţilor

Poliţia slovenă a folosit gaze lacrimogene, vineri noaptea, pentru a pune pe fugă un grup de imigranţi care încerca să traverseze graniţa din Croaţia.
Iulian Tudor
19 sept. 2015, 10:47
TENSIUNI la graniţa dintre Slovenia şi Croaţia: Poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva imigranţilor

Tensiunile s-au înregistrat în satul croat Harmica, situat la graniţa dintre Croaţia şi Slovenia, unde numeroşi imigranţi au rămas blocaţi după ce au fost suspendate serviciile feroviare. Un grup de imigranţi a încercat să traverseze frontiera pe jos, moment în care poliţiştii sloveni au recurs la gaze lacrimogene, potrivit România TV. Mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Guvernul sloven acuză Croaţia de încălcarea regulilor UE pentru că nu procesează datele imigranţilor.

Sâmbătă, Croația a anunţat că va continua să-i transporte pe migranți la frontiera cu Ungaria, țară cu care nu are un acord asupra acestei chestiuni, a declarat prim-ministrul croat Zoran Milanovic. „Nu există un acord cu Ungaria în chestiunea migranților. Într-un fel i-am forțat să-i accepte pe refugiați, trimițându-i (la frontieră — n.r.) și vom continua să o facem”, a spus prim-ministrul croat.

Zoran Milanovic a afirmat că „problema gravă” este în Turcia și în Grecia de unde migranții se îndreaptă spre Europa occidentală prin Balcani. Șeful guvernului croat a precizat că potrivit estimărilor, între 75% și 80% dintre migranți intră prin insulele grecești.

„Ei sunt transportați de călăuze cu bărci pneumatice. Este o călătorie care este foarte scurtă și care poate fi împiedicată, dar Grecia nu o face în mod deliberat”, a spus el. „Croația nu va deveni centrul de refugiați al Europei”, a dat asigurări Zoran Milanovic.

Violenţe în Croaţia. Refugiaţii sirieni şi afgani s-au bătut pe biletele de tren

O confruntare extrem de violentă s-a produs între refugiaţii sirieni şi afgani, în gara din Beli Manastir, Croaţia, după ce s-a zvonit că numai sirienii îşi pot procura bilete de călătorie. Oamenii şi-au aruncat pietre în cap, s-au lovit cu sticle şi beţe.

Ciocniri violente s-au produs şi în staţiile de autobuze din oraşul croat Beli Manastir, unde refugiații s-au luat la ceartă și s-au călcat în picioare pentru un loc în autocare. Poliția a fost nevoită să intervină de mai multe ori și să restabilească ordinea.

Croația a dezamăgit Ungaria și UE, susțin autoritățile de la Budapesta

Croația a dezamăgit Ungaria și Uniunea Europeană deoarece a eșuat în protejarea adecvată a graniței externe a blocului comunitar, a afirmat sâmbătă un purtător de cuvânt al guvernului ungar, care a precizat că nu se vede o scădere a afluxului de migranți, informează Reuters.

„Croația a dezamăgit nu numai Ungaria, ci și Uniunea Europeană și a renunțat la toate angajamentele juridice pe care și le-a asumat„, a declarat presei purtătorul de cuvânt Zoltan Kovacs, care a reclamat faptul că Croația a adus în mod continuu migranții la frontiera cu Ungaria.

Consilierul pe probleme de securitate Gyorgy Bakondi a declarat, la rândul său, că aproximativ 8.000 de migranți au fost trimiși din Croația numai în ziua de vineri, iar aceștia au fost înregistrați la intrarea în Ungaria conform procedurilor europene.

Peste 20.000 de refugiați au intrat în Croația

Un număr total de 20.737 de refugiați au intrat până sâmbătă la prânz pe teritoriul Croației, a anunțat Ministerul de Interne de la Zagreb. Imigranții sosesc în continuare în zona localității Tovarnik, la granița cu Serbia, unde în prezent se află peste 2.500 de persoane.

După cum a precizat anterior ministrul de interne croat Ranko Ostojic, refugiații vor fi transportați cu autobuzele la punctele de trecere a frontierei cu Ungaria și cu Slovenia.

Mii de imigranţi au intrat din Serbia în Croaţia zilele trecute, după ce Ungaria şi-a închis frontiera cu statul sârb şi a blocat ruta refugiaţilor spre nordul Europei. Sâmbătă, Ungaria a anunţat că a terminat instalarea unui gard de sârmă ghimpată pe 41 km de la frontiera sa cu Croația, menit să pună capăt fluxului de migranți care vor să ajungă în vestul și în nordul Europei.

CRIZA IMIGRANŢILOR. Ungaria îi mobilizează pe REZERVIŞTI pentru a face faţă refugiaţilor

Croaţia anunţase iniţial că imigranţii vor fi bineveniţi, dar vineri a afirmat că este supraaglomerată, după sosirea a 17.000 de persoane începând de miercuri. Autorităţile croate au închis atunci toate punctele de trecere a frontierei cu Serbia, cu excepţia celui de pe drumul principal dintre Belgrad şi Zagreb. Oficialii croaţi au început ulterior să trimită imigranţii spre nord fără a-i înregistra, înfuriind Slovenia şi Ungaria.

Toate cele trei state sunt membre ale Uniunii Europene, dar numai Ungaria şi Slovenia fac parte din spaţiul Schengen, unde, odată ajunşi, imigranţii pot merge spre ţările mai prospere din nordul Europei, în special Germania. 

AMENINŢARE: Ţările din UE care NU ajută în problema refugiaţilor NU vor mai primi bani comunitari

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Permisul de conducere obligatoriu pentru a conduce un triciclu. E lege în România
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima. Audierile au scos la iveală detalii macabre
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Partidul lui Macron câștigă președinția Adunării Naționale după un vot strâns
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'