TENSIUNI la graniţa dintre Slovenia şi Croaţia: Poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva imigranţilor

Poliţia slovenă a folosit gaze lacrimogene, vineri noaptea, pentru a pune pe fugă un grup de imigranţi care încerca să traverseze graniţa din Croaţia.
Iulian Tudor
19 sept. 2015, 10:47
TENSIUNI la graniţa dintre Slovenia şi Croaţia: Poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva imigranţilor

Tensiunile s-au înregistrat în satul croat Harmica, situat la graniţa dintre Croaţia şi Slovenia, unde numeroşi imigranţi au rămas blocaţi după ce au fost suspendate serviciile feroviare. Un grup de imigranţi a încercat să traverseze frontiera pe jos, moment în care poliţiştii sloveni au recurs la gaze lacrimogene, potrivit România TV. Mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Guvernul sloven acuză Croaţia de încălcarea regulilor UE pentru că nu procesează datele imigranţilor.

Sâmbătă, Croația a anunţat că va continua să-i transporte pe migranți la frontiera cu Ungaria, țară cu care nu are un acord asupra acestei chestiuni, a declarat prim-ministrul croat Zoran Milanovic. „Nu există un acord cu Ungaria în chestiunea migranților. Într-un fel i-am forțat să-i accepte pe refugiați, trimițându-i (la frontieră — n.r.) și vom continua să o facem”, a spus prim-ministrul croat.

Zoran Milanovic a afirmat că „problema gravă” este în Turcia și în Grecia de unde migranții se îndreaptă spre Europa occidentală prin Balcani. Șeful guvernului croat a precizat că potrivit estimărilor, între 75% și 80% dintre migranți intră prin insulele grecești.

„Ei sunt transportați de călăuze cu bărci pneumatice. Este o călătorie care este foarte scurtă și care poate fi împiedicată, dar Grecia nu o face în mod deliberat”, a spus el. „Croația nu va deveni centrul de refugiați al Europei”, a dat asigurări Zoran Milanovic.

Violenţe în Croaţia. Refugiaţii sirieni şi afgani s-au bătut pe biletele de tren

O confruntare extrem de violentă s-a produs între refugiaţii sirieni şi afgani, în gara din Beli Manastir, Croaţia, după ce s-a zvonit că numai sirienii îşi pot procura bilete de călătorie. Oamenii şi-au aruncat pietre în cap, s-au lovit cu sticle şi beţe.

Ciocniri violente s-au produs şi în staţiile de autobuze din oraşul croat Beli Manastir, unde refugiații s-au luat la ceartă și s-au călcat în picioare pentru un loc în autocare. Poliția a fost nevoită să intervină de mai multe ori și să restabilească ordinea.

Croația a dezamăgit Ungaria și UE, susțin autoritățile de la Budapesta

Croația a dezamăgit Ungaria și Uniunea Europeană deoarece a eșuat în protejarea adecvată a graniței externe a blocului comunitar, a afirmat sâmbătă un purtător de cuvânt al guvernului ungar, care a precizat că nu se vede o scădere a afluxului de migranți, informează Reuters.

„Croația a dezamăgit nu numai Ungaria, ci și Uniunea Europeană și a renunțat la toate angajamentele juridice pe care și le-a asumat„, a declarat presei purtătorul de cuvânt Zoltan Kovacs, care a reclamat faptul că Croația a adus în mod continuu migranții la frontiera cu Ungaria.

Consilierul pe probleme de securitate Gyorgy Bakondi a declarat, la rândul său, că aproximativ 8.000 de migranți au fost trimiși din Croația numai în ziua de vineri, iar aceștia au fost înregistrați la intrarea în Ungaria conform procedurilor europene.

Peste 20.000 de refugiați au intrat în Croația

Un număr total de 20.737 de refugiați au intrat până sâmbătă la prânz pe teritoriul Croației, a anunțat Ministerul de Interne de la Zagreb. Imigranții sosesc în continuare în zona localității Tovarnik, la granița cu Serbia, unde în prezent se află peste 2.500 de persoane.

După cum a precizat anterior ministrul de interne croat Ranko Ostojic, refugiații vor fi transportați cu autobuzele la punctele de trecere a frontierei cu Ungaria și cu Slovenia.

Mii de imigranţi au intrat din Serbia în Croaţia zilele trecute, după ce Ungaria şi-a închis frontiera cu statul sârb şi a blocat ruta refugiaţilor spre nordul Europei. Sâmbătă, Ungaria a anunţat că a terminat instalarea unui gard de sârmă ghimpată pe 41 km de la frontiera sa cu Croația, menit să pună capăt fluxului de migranți care vor să ajungă în vestul și în nordul Europei.

CRIZA IMIGRANŢILOR. Ungaria îi mobilizează pe REZERVIŞTI pentru a face faţă refugiaţilor

Croaţia anunţase iniţial că imigranţii vor fi bineveniţi, dar vineri a afirmat că este supraaglomerată, după sosirea a 17.000 de persoane începând de miercuri. Autorităţile croate au închis atunci toate punctele de trecere a frontierei cu Serbia, cu excepţia celui de pe drumul principal dintre Belgrad şi Zagreb. Oficialii croaţi au început ulterior să trimită imigranţii spre nord fără a-i înregistra, înfuriind Slovenia şi Ungaria.

Toate cele trei state sunt membre ale Uniunii Europene, dar numai Ungaria şi Slovenia fac parte din spaţiul Schengen, unde, odată ajunşi, imigranţii pot merge spre ţările mai prospere din nordul Europei, în special Germania. 

AMENINŢARE: Ţările din UE care NU ajută în problema refugiaţilor NU vor mai primi bani comunitari

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea noroc cu carul imediat după Paște. Au reușite pe toate planurile, vine o perioadă cu miracole în viața lor
Capital.ro
Durere pentru Elena Udrea. Anunț cumplit chiar din spatele gratiilor. Alexandrov știa deja
Playtech.ro
Bancnotele româneşti din 1999 care se vând acum cu zeci de mii de lei. Verifică seria şi vezi dacă ai o mică avere în casă!
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Schimbare radicală a vremii. E vizat și Bucureștiul. Alerte noi de la ANM
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cine sunt turiștii din Italia care au murit după ce telecabina în care se aflau s-a prăbușit de la 1.500 de metri
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ pentru proprietarii de case sau apartamente. Se achită minim 230 de lei, plus document notarial
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Salariul minim ar putea crește cu peste 1.000 de lei. Directiva care vine de la Bruxelles
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai