Operaţiunea de reabilitare a plajelor din municipiul Constanţa a luat amploare după plecarea turiştilor şi echipele Van Oord, care efectuează lucrările, trag tare pentru a încheia reabilitarea chiar înainte de termenul prevăzut, scrie cugetliber.ro. Până în prezent, sunt gata porţiunile din Faleză Nord, în spatele Spitalului Militar şi la Zorile. Acum se lucrează pe plaja Modern, după care utilajele vor fi mutate în Eforie.
Citeşte şi Accident pe un platou de filmare din Constanţa. Un tânăr a rămas fără un deget
În zona Faleză Nord, au fost extinse cele trei diguri şi a fost construit un alt dig longitudinal submers de 260 de metri. A fost adus nisip şi s-a obţinut mai bine de un kilometru de plajă de 60 de metri lăţime. În zona Tomis Centru, adică în zona centrului municipiului Constanţa, a fost extins un dig deja existent, până la 360 de metri, a fost reabilitat parţial şi extins un alt dig de 340 de metri şi a fost construit un dig sub apă. Prin procedeul de reînnisipare, aici plaja a câştigat peste 60 de metri lăţime. Iar în zona plajei Modern, au fost reabilitate şi extinse cele două diguri deja existente şi au mai fost construite două diguri longitudinale submerse. De asemenea, nisipul adus va fi distribuit pentru aproape un kilometru şi jumătate de plajă, obţinându-se astfel o lăţime de 60 de metri.
În Mamaia, lucrările de reabilitare sunt executate de compania austriacă Porr Bau. Potrivit reprezentanţilor firmei, aici înnisiparea este programată să înceapă după 15 septembrie. „În primele cinci – şapte zile, va avea loc instalarea conductelor de refulare, după care, se va aduce nisipul. De la hotel Malibu şi până în dreptul epiului construit de noi, paralele cu pasarela, plajele vor fi lăţite cu aproximativ 100 de metri. În unele zone vor fi 80 de metri, în altele până la 100 de metri”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Bogdan Mărgineanu, inginer în cadrul companiei Porr Bau.
Proiect de 10 milioane de euro
Reabilitarea plajelor este un proiect al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral şi este finanţat din fonduri europene. La final, vor fi realizate măsuri de protecţie a plajei împotriva riscului de eroziune acce-lerată care afectează zonele Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord, pe o lungime de 7,3 kilometri. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 10 milioane de euro. La final, plajele din Mamaia, Constanţa şi Eforie vor arăta ca în urmă cu zeci de ani, când aveau chiar şi 100 de metri lăţime.