Monica Macovei: Klaus Iohannis nu prea s-a ţinut de promisiunile din campania electorală

Monica Macovei a declarat, duminică, că președintele Klaus Iohannis, pe care l-a susținut în turul doi la alegerile prezidențiale, nu și-a ținut promisiunile din campanie.
Ionela Marcu
20 sept. 2015, 17:09

"Nu credeam că o să aducă ceva bine niciunul dintre ei (n.r. Victor Ponta și Klaus Iohannis), de aia am intrat în competiție. În turul doi, am vorbit cu Iohannis și a aprobat cele 10 principii. Mai mult nu se ține de ele. De câte ori a promis votul prin corespondență? A susținut în campanie, singur, nu eu am cerut asta, alegerea primarilor în două tururi. Ce a făcut? A promulgat legea cu alegerile din primul tur. Aici se contrazice pe el", a spus Macovei, la B1 TV.

 

Liderul partidului M10 a mai spus că nu înseamnă să lupți cu corupția dacă spui că "politicienii, ca să nu mai fie corupți au nevoie de bani mai mulți". "Iartă-mă, te rog, dar pentru mine nu asta înseamnă lupta cu corupția", a spus Macovei.

Monica Macovei a vorbit şi despre dosarul Turceni-Rovinari, pentru care premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată joi, fiind acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălarea banilor și complicitate la evaziune fiscală.

Macovei a spus în 2009 că parlamentarii nu ar trebuii să fie avocați în funcție pentru a nu exista posibilitatea de corupție.

"Când am făcut aceste afirmații publice, la o școală de vară a PNL, am argumentat de ce nu e bine ca parlamentarii să fie și avocați în funcție, tocmai pentru că o să facă contracte și cu statul și fiind deputați sau senatori pot să își ia din banii publici. Vroiam să introduc noțiunea de incompatibilitate", a spus Macovei.

Ea a mai precizat că despre Turceni-Rovinari se scria în presă încă din 2005. "Eu rețin că erau articole în presă din 2005, poate să fie 2007, dar îmi aduc aminte și de un titlu: Cum fac băieții deștepți bani de la Complexele Turceni și Rovinari", a explicat Macovei.

"Foarte mulți fac contracte cu statul. Este o boală a politicienilor și este ilegal. Cred că își imaginează că nu o să fie prinși. Și Oprescu a continuat când un consilier al lui a fost luat cu puțin înainte (n.r. să ia șpagă)", a afirmat aceasta.

Legat de faptul că Victor Ponta este acuzat că a prejudiciat statul cu 51.321 de lei, o sumă care nu este extraordinar de mare, Macovei a precizat că "asta este viața, așa se întâmplă".

"Cu cât ești mai mare în funcție și furtul este mai mic, cu atât este mai grav, pentru că atunci este corupție de sistem, este generalizată. Sumă mică, corupție de sistem. Este deja un mod clasic de a fura din acești bani publici", a mai spus Macovei.

Premierul Victor Ponta a fost trimis joi în judecată, în stare de libertate, fiind acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălarea banilor și complicitate la evaziune fiscală în dosarul Turceni-Rovinari. În același dosar, senatorul Dan Șov a fost trimis în judecată, în control judiciar. 

„Nu credeam că o să aducă ceva bine niciunul dintre ei (n.r. Victor Ponta și Klaus Iohannis), de aia am intrat în competiție. În turul doi, am vorbit cu Iohannis și a aprobat cele 10 principii. Mai mult nu se ține de ele. De câte ori a promis votul prin corespondență? A susținut în campanie, singur, nu eu am cerut asta, alegerea primarilor în două tururi. Ce a făcut? A promulgat legea cu alegerile din primul tur. Aici se contrazice pe el”, a spus Macovei, la B1 TV.

 

Liderul partidului M10 a mai spus că nu înseamnă să lupți cu corupția dacă spui că „politicienii, ca să nu mai fie corupți au nevoie de bani mai mulți”. „Iartă-mă, te rog, dar pentru mine nu asta înseamnă lupta cu corupția”, a spus Macovei.

Monica Macovei a vorbit şi despre dosarul Turceni-Rovinari, pentru care premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată joi, fiind acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălarea banilor și complicitate la evaziune fiscală.

Macovei a spus în 2009 că parlamentarii nu ar trebuii să fie avocați în funcție pentru a nu exista posibilitatea de corupție.

„Când am făcut aceste afirmații publice, la o școală de vară a PNL, am argumentat de ce nu e bine ca parlamentarii să fie și avocați în funcție, tocmai pentru că o să facă contracte și cu statul și fiind deputați sau senatori pot să își ia din banii publici. Vroiam să introduc noțiunea de incompatibilitate”, a spus Macovei.

Ea a mai precizat că despre Turceni-Rovinari se scria în presă încă din 2005. „Eu rețin că erau articole în presă din 2005, poate să fie 2007, dar îmi aduc aminte și de un titlu: Cum fac băieții deștepți bani de la Complexele Turceni și Rovinari”, a explicat Macovei.

„Foarte mulți fac contracte cu statul. Este o boală a politicienilor și este ilegal. Cred că își imaginează că nu o să fie prinși. Și Oprescu a continuat când un consilier al lui a fost luat cu puțin înainte (n.r. să ia șpagă)„, a afirmat aceasta.

Legat de faptul că Victor Ponta este acuzat că a prejudiciat statul cu 51.321 de lei, o sumă care nu este extraordinar de mare, Macovei a precizat că „asta este viața, așa se întâmplă”.

Cu cât ești mai mare în funcție și furtul este mai mic, cu atât este mai grav, pentru că atunci este corupție de sistem, este generalizată. Sumă mică, corupție de sistem. Este deja un mod clasic de a fura din acești bani publici”, a mai spus Macovei.

Premierul Victor Ponta a fost trimis joi în judecată, în stare de libertate, fiind acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălarea banilor și complicitate la evaziune fiscală în dosarul Turceni-Rovinari. În același dosar, senatorul Dan Șov a fost trimis în judecată, în control judiciar. 

Spynews
Cele două ipoteze luate în calcul de anchetatori în cazul morții lui Andrei Versace. Ce se știe despre ultima perioadă din viața lui
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Cuvintele care au dispărut din limba română. Nu mai există, dar unii le-au auzit sau folosit în trecut
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor. A lăsat un gol imens. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Cine este principalul suspect în cazul crimei din Brăila. A avut nevoie de 33 de secunde pentru a-și executa planul
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Omul care l-a făcut pe Ceaușescu președinte. Unul dintre cele mai misterioase personaje din istoria românilor, stalinizatorul României
Spynews
Tragedie după tragedie în Brăila! Fratele principalului suspect în cazul ucideii Marinei a murit într-un accident de mașină
Spynews
Alertă ANM! A fost emis cod galben de ploi, vijelii și grindină. Canicula nu dispare, însă, din România
Evz.ro
Grătarul perfect. Aceasta este regula de aur
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune
Cancan.ro
Mama lui Versace, devastată după moartea fiului său! „Măcar și-a găsit el...” Câte sute de euro îi trimitea lunar, pentru cheltuieli EXCLUSIV
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se scurtează vacanța de vară a copiilor! S-a anunțat structura anului școlar 2024-2025
Capital.ro
Amendă 1.300 de lei, chiar dacă ai documentele la tine. Dreptul legal pe care șoferii NU îl au
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat cu nume românesc reținut pentru violențe și incendiere în urma protestelor din Leeds
MediaFlux
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau verile
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'